You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Липсата на сън води до затлъстяване

затлъстяванеОт малки ни учат колко важен е здравословния 8 часов вечерен сън, малко от нас обаче са започнали да се съобразяват с това предупреждение на старите хора. Оказва се, че наред с обичайните симптоми на недоспиване - раздразненост, нервност загуба на концентрация отсъствието на здравословен сън води до предразположеност на мъжете и жените към затлъстяване.

Според ново проучване, ако човек спи по-малко от 6 часа в денонощието това води до трупането на излишни килограми. Първоначално започват да се трупат главно мазнини в корема, дупето, ханша в последствие започва наслагването на мазнини в коремната област и долната част на краката. В един момент човек е натрупал толкова излишно тегло, че му е трудно да отслабне.

При нередовен сън покачването на килограмите е неизбежно. Учените са определили че рискова група в това отношение са предимно жените на възраст от 21 до 32 годишна възраст. Установени са обаче случай на разстройство в съня на хора на възраст от 45 и 46 години. Тревожна тенденция е обаче падането на възрастната граница, много от младежите на възраст 16-20 години прекарват нощите си пред компютрите. Това си има и своите странични ефекти - наднормено тегло, агресивност на децата, нервни и психични разстройства.

Изследвания показват, че когато пациентите са били лишени от сън, обмяната на веществата намалява с 12%, а изгорените калории са със 120 по-малко от обичайното. Това обяснение на учените тълкува и практичните резултати - жените, които полагат нощен труд или стоят будни през нощта са предразположени към затлъстяване и диабет.

Проблема със затлъстяването на населението в Европа е тревожен. Световната здравна организация предупреди за негативната тенденция, но въпреки това хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличават. Ако и вие имате проблеми с теглото е добре да предприемете мерки за отслабване. Един от най-простите начини това е с помощта на диета за отслабване придружена с физически упражнения и здрав сън.

Затлъстяване

 

477
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Липсата на сън води до затлъстяване5.00 от 5 от общо 1 гласували.