You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Креатин и ползите от него

креатинКреатинът е една от най-широко използваните хранителни добавки. На пазара в България има голям набор от креатин и почти всяка по-известна марка хранителни добавки представя своя продукт като най-добър и най-качествен. Преди да си закупите креатин добре е да прочетете съставките. Много от фирмите пишат 100% чист креатин, но като прочетете внимателно ще видите, че пише в една доза от 5гр. се съдържат 4 грама креатин и 1 грам някакво друго вещество може би таурин, а може и друго. Добре е да си вземате наистина чист креатин в който от 5 грама има 5 грама протеин.


Как се пие креатин?

Много мъже се оплакват, че не усещат ефект от креатина. За да има максимален ефект трябва да спазвате няколко прости правила.
1. Креатина е напомпващо вещество. Начина на неговото действие е да вкарва вода вътре в клетките. Поради тази причина при приемането на креатин е добре да пиете много течности. За мъже с тегло около 90 кг. се препоръчва да се пият поне 3л. течности.

2. Добре е да направите зареждаща доза. В мускулните клетки нормално се съдържа креатин и то около 95% от количеството креатин в целия организъм. Идеята на зареждащата доза е да повиши нивото на креатин в мускулите като измести баланса в посока 97%. Това не е бърз процес и не може да стане с еднократно приемане. Обикновено зареждащата доза се прави по следния начин:

Сутрин, преди тренировка, след тренировка и вечер се приемат по 5г. креатин. Продължителността на зареждащата фаза продължава минимум 5 дена, най-много 7. След това следвайте указанията посочени от производителя.

3. Креатина е нужно да се приема поне 4 седмици след което се прави почивка. Никой не може да ви твърди, кой креатин ще даде най-добри резултати при вас! Нужно е да се пробва на принципа на проба грешка.

4. Добре е да се пият енергийни напитки по време на приема на креатин.

Странични ефекти от креатин

Странични ефекти, които могат да се появят при употребата на креатин са безсъние. Причината е в прекалената възбуда, която трябва да се изразходи по време на тренировка, ако не успеете е възможно да имате проблеми със съня.

Натрупването на вода, което води до по-добър и силен ефект на напомпване на мускулите при пиенето на креатин има и негативни последствия. При някои мъже може да се получат отоци по лицето в резултат на задържане на излишно количество вода в слоевете под кожата на клепачите и бузите. това дава цялостен вид на подпухналост.

След приключване на употребата на креатин, напомпания ефект намалява. При някои мъже може да се води лек спад в силата, намаляване на резултатите с тежестите.

като цяло при правилно приемане на креатин, не би трябвало да имате нежелани последици за здравето!

Препоръка:
Когато избирате креатин гледайте разфасовката. Много хора се подлъгват да си вземат, по малки разфасовки от по 100гр. Изчислете какво количество ще ви е нужно за една серия, като в изчисленията трябва да се включи и факта дали ще правите зареждаща доза или не.

Препоръчваме употребата на креатин да стане поне след 45 дена активно посещение във фитнес залата!

Креатин

 

484
com_content.article
(6 гласа, оценка 4.33 от 5)
Креатин и ползите от него4.33 от 5 от общо 6 гласували.