You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лош дъх ето на какво се дължи

лош дъхОколо 24% от българите имат проблем с лош дъх в устата. Има различни причини поради които дъхът и вкусът в устната кухина на човек се влошава. При всички положения, ако имате лош дъх е добре да предприемете мерки. От една страна ще си спестите лошото впечатление, което ще оставите у вашите приятели и близки хора, а от друга страна наличието на лош дъх може да е признак и на по-сериозно заболяване.

Кога имаме лош дъх

Около 80% имат лош дъх сутрин след събуждане от сън. Това до известна степен е нормално, но ако имате и лош вкус в устата може да има и по-тревожна причина за проблема лош дъх. При около 25% от хората се наблюдава лош дъх от устата след консумиране на храна или пиенето на различни видове напитки. При около 5% от хората притежават лош дъх през целия ден, този тип лоша миризма е обезпокоителна и зад нея се крият значително по-дълбоки причини.

Причини за лош дъх

 

Лош дъх от бактерии в устата

Една от основните причини за лош дух в устата е наличието на бактерии. В устната кухина има голямо изобилие от различни видове и дори различни щамове на един и същи вид бактерии. По-голяма част от тези бактерии в нормални условия са безвредни за здравето и нормалното състояние на устната кухина. При определени условия обаче, безопасните бактерии променят своите специфики Така някои бактерии водят до образуването и натрупването на зъбен камък. Под зъбния камък има милиарди бактерии, които не се виждат с просто око, но те продължават да живеят и да се размножават под зъбния камък. В резултат на жизнената си дейност отделят токсини и киселини, които развалят зъбите и водят до образуването на кариеси и кървене на венците, а тези две заболявания на устната кухина са причинители на лош дъх.

Лош стомах, лош дъх

Устната кухина е свързана със стомаха чрез хранопровода и глътката, които са тръбести, непрекъснато отворени структури от храносмилателната система. Причината за лош дъх в устата може да се дължи на здравословни проблеми в стомаха. Обикновено наличието на язва или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) може да е причината за лош дъх.

Лош дъх от храни

Някои храни имат много силна миризма и останали агенти от тях в устната кухина, между зъбите могат да доводът до силна и неприятна лоша миризма. Такива храни са познатия на всички чесън, също така лук, риба, яйца и други. Тука е добре да споменем само, че лошия дъх е краткотраен и се запазва до около час, след което изчезва от само себе си!

Лош дъх

 

508
com_content.article
(11 гласа, оценка 4.00 от 5)
Лош дъх ето на какво се дължи4.00 от 5 от общо 11 гласували.