You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Морето крие опасности за здравето

plajМорето крие опасности за здравето
През летните месеци, когато навън е топло много хора се отпускат и последното нещо за което мислят това е  опазване на тяхното здраве. Трябва обаче да знаете, че лятото е сезона с най-много стомашно чревни инфекции, с най-много кожни проблеми и не на последно място с най-много повърхностни рани.

През почивните дни всеки обича да отиде на басейн или на море, да отпусне и релаксира. Какви опасности крие това и как може да се предпазим от тях.

Стомашни проблеми на морето

Обикновено много хора се оплакват от стомашни проблеми през първите няколко дена на море, особено в сила е това за малките деца, който често имат диария и повръщане. Една от основните причини е морската вода. В нея през летния сезон хигиените норми са ниски. В резултат от стотиците къпещи се в морето хора, боклуци изхвърлени в него и липсата на адекватна канализационна система за отпадъчни води свързана с пречиствателна станция довеждат до повишаването на хигиенния колититър в морската вода.

Това е предпоставка за  поглъщането на различни микроорганизми, които предизвикват инфекции в стомашно чревния тракт водещи до силна диария и повръщания. Това може да доведе до обезводняване на организма и разваляне на вашата почивка.

Добре е да предупредите вашите деца и близки да не поглъщат от морската вода. Носете с вас хапчета за диария, които да облекчат симптомите и при признак на диария веднага потърсете консултация с лекар.

Слънчеви изгаряния и алергия

Друг често срещан проблем по нашето черноморие са силните слънчеви изгаряния, които в някои случай може да доведат до изгаряния втора степен, които са придружени с болка и дори повърхностни рани. Имайте в предвид, че през първите 2-3 дни, трябва да дадете време на кожата ви да се адаптира към силните слънчеви лъчи. Избягвайте да посещавате плажа в часовия интервал от 13.30 до 15.30 часа. Особено в сила е това, ако имате малко дете.

Добре е да използвате слънцезащитни кремове с висок фактор на защита, той освен от изгаряне, ще ви послужи да направите по-равномерен и красив тен. Освен това предпазва от вредните лъчи на слънцето и намалява риска от рак на кожата.

Носенето на плажни рокли също намалява риска от тежки изгаряния.. Все още в България са слабо популярни тези рокли, но на запад те се използват от дълги години и освен много полезни са и много модерни.

Алергия към слънцето

Въпреки и малко странно да звучи, някои хора имат алергия към слънцето. Тя се изразява в образуването на петна с неправилна форма по кожата, цветът им обикновено е бледо сив до кафеникав, приличат до известна степен на родилните петна. Ако вие имате подобрен проблем трябва да внимавате с излизането на слънце, добре е да и носите крем срещу алергия или хапчета за алергия. При използването на крем за алергия прочетете добре упътването дали е водоустойчив!

Бански източник на инфекции

Един от скритите източници на инфекции главно за жените това са техните бански костюми. Имайте в предвид, че банските са постоянно изложени на външно въздействие във водата и на плажа. Те събират голямо количество бактерии. След всеки плаж банските трябва грижливо да се изпират с гореща вода и прах за пране или перилен сапун.

Сред жените често срещани са вагиналните инфекции, поради което се препоръчва на жените в месечен цикъл да избягват навлизането в морската вода или градските басейни.

Лишеи по кожата

Друг често срещан проблем са лишеи по кожата. Тяхната поява може да бъде по естествен или заразен път предадена. Обикновено солената вода спомага за промяна на pH на кожата, което я прави податлива към образуване на лишеи. Имайте предвид, че лишеите по принцип представлявате безопасни микоти.
Слънчевите лъчи спомагат за прикриването на този кожен проблем, но след прибирането се забелязват бледи петна, които през зимата стават червени и умножават своите размери и брой. Добре е на морето поне веднъж на 2-3 дни да се използват добри шампоани за пърхот с които да се измива не само косата, но и тялото.

На морето освен много забавление, любов и хубави моменти се крият и много опасности за вашето здраве, за да си прекарате добре не се вманиачавайте в опазването на здравето, но имайте винаги едно на ум!

Море

510
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
Морето крие опасности за здравето5.00 от 5 от общо 4 гласували.