You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Слънчево изгаряне ето как да се справим

изгарянеЛято, вълни, плаж страхотни моменти и много любов във въздуха. Да това е на море сте и си прекарвате добре докато не се изпичате на плажа и не получите слънчево изгаряне. След него почивката ви се променя, всичко ви боли, не може да се наспите и приятна почивка се превръща в истинско изпитание. Това е причината да не допускате да получите слънчево изгаряне.

Слънцезащитен крем предпазва от изгаряне

Най-ефективния начин да се предпазите от силните слънчеви лъчи и причинените от тях слънчевото изгаряне по кожата е използването на слънцезащитни кремове. Повечето хора знаят този факт, но при определени условия може да сме забравили да си вземем слънцезащитния крем, може просто да сме отишли на плажа без да се съобразим и прочие, тогава тялото ни остава незащитено от UV-лъчите на слънцето.

Тук е мястото да ви предупредим, че при тежко слънчево изгаряне, при наличие на силна болка и/или повърхностни рани в резултат на слънчевите лъчи е добре да потърсите лекарска помощ.

В случайните в които обаче изгарянето от слънцето е леко, може да предприемете няколко стъпки с които да облекчите симптомите, да намалите дискомфорта и в резултат на това да продължите да се радвате на вашата почивка.

При слънчево изгаряне - студен компрес

Нажежената кожа има нужда да се успокои, най-ефективния и доказан метод, препоръчван и от нашите баби това е използването на студен компрес с кисело мляко. Приготвянето на компреса при слънчево изгаряне е много прост. В купа се поставя кисело мляко и блокчета лед, изчакват се 7-8 мин да се охлади киселото мляко и с помощта на памук, се взема от компреса с киселото мляко и се поставя на проблемните участъци. Оставя се да подейства около 5-6 минути. Най-добре е да започнете лечението на тези части от кожата в които се наблюдава най-силно слънчево изгаряне или имате най-силна болка.


Наличието на мазнините, белтъчините и киселинното рН на млякото имат успокояващо и противовъзпалително действие върху кожата. Ниската температура на компреса има свиващо действие върху кръвоносните съдове и по този начин намалява отока.

След слънчево изгаряне много вода

Продължително излагане на слънце води до изразходване на голямо количество вода, което се използва за охлаждане на тялото и предпазване от прегряване. В резултат на този охлаждащ механизъм на тялото баланса соли-вода се е променил. Нужно е да предприемем мерки и те са свързани с рехидратацията на тялото, т.е. приемането на допълнителни количества вода. Това е в сила още повече, когато имаме слънчево изгаряне.

Препоръчваме ви дори когато сте на плажа да носите със себе си минерална вода, от която да пиете течности. Дехидратираната кожа старее по-бързо и е по-уязвима на химически или физически въздействия от околната среда, не позволявайте кожата ви да страда!

Лек срещу слънчево изгаряне

Няма универсален лек, който с магическа пръчица да премахни на мига дискомфорта причинен от слънчевото изгаряне. Въпреки това добре е да изпиете аспирин. Благодарение на противовъзпалителното си действие, аспиринът пресича химичния процес на UV-лъчите, намалява и спира зачервяването на кожата.

Предлагат се и различни мазила при слънчево изгаряне. Голяма част от тях разчитат на силата на витамин А, ако имате възможност и сте в домашни условия добре е да поставите настъргани моркови на местата на които сте изгорели.

Как да се предпазим от слънцето

За да намалите вероятността от слънчево изгаряне може да предприемете няколко прости мерки:
1. Избягвайте часовия диапазон от 14 до 16ч. лекарите предупреждават, че тогава активността на слънцето е най-голяма, а слънчевите лъчи най-силни. Използвайте тези часове за да си почините и релаксирате на хладно.

2. Носенето на плажни рокли, когато не искате да се печете е полезно, те са удобни, не спарват тялото, а в същото време покриват голяма част от тяло и го предпазват от слънчево изгаряне.

3. Използването на слънцезащитен крем с висок фактор на слънцезащита е добър метод да предпазим кожата си, но избирайте правилните слънцезащитни кремове - тези, които са водоустойчиви!

Слънчево изгаряне

 

511
com_content.article
(8 гласа, оценка 4.00 от 5)
Слънчево изгаряне ето как да се справим4.00 от 5 от общо 8 гласували.