You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бирена мая как се пие правило

бирена мамяМаята за хляб представлява концентрирана маса от дрожди. При размножаване те се превръщат захарите във въглероден двуокис и алкохол /етанол/, благодарение на което тестото втасва. За да се възпроизвеждат и растат, дрождите се нуждаят от определени условия: влага, хранителни средства и топлина. Скорбялата, захарта и яйцата спомагат за по-бързия им растеж, докато сол та и мазнините го забавят.

В магазините се предлага прясна и суха мая.

 

ПРЯСНА МАЯ – прясната мая е компресирана. Като я пипнете тя трябва да е твърда и хладна. На цвят е светлокафява. Ако потъмнее, това означава, че е остаряла и няма да върши работа. Признак за негодност на дрождите е и ако се ронят на ръката.

Прясната мая не бива да се съхранява дълго време. Затова се продава в малки разфасовки за еднократна употреба. Запечатаната качествена прясна мая се съхранява не повече от 3 седмици в хладилник. После трябва да я приберете във фризера.

 

СУХА МАЯ – сухата мая се получава по пътя на дехидратацията на прясната.. Дрождите в нея се намират в летаргично състояние. Когато се залеят с топличка вода, те отново стават активни. Този тип мая все повече измества прясната, защото е по-удобен за употреба, издържа по-продължително време – до половин година, ако се държи в сухо и прохладно място. Но отворите ли веднъж пакетчето трябва да го използвате в рамките до 1-2 дена.

 

КАК ДА УПОТРЕБЯВАМЕ МАЯТА? – преди използването на прясна и някои видове суха мая за тесто тя трябва предварително да се разтвори в топла вода /прясно мляко/. Това стимулира растежа на дрождите. Но горещата течност спира действието им. Ако добавената вода е с температура над 43 градуса С, то дрождите загиват.

 

И ОЩЕ – тестото втасва по-бързо в топла стая за около 2 часа. Но колкото по бавно се надига то, толкова хлябът или другото печиво ще е по-бухнало и по-вкусно.

Затова тестото замесено с мая, трябва да се оставя най-малко 5 часа в прохладно място.

Ако имате време дръжте го в хладилник цяла нощ.

Бирена мая

517
com_content.article
(23 гласа, оценка 3.83 от 5)
Бирена мая как се пие правило3.83 от 5 от общо 23 гласували.