You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Ето как да се предпазим от кариеси

kariesКариесите са най-често срещаното заболяване сред хората в световен мащаб по данни на световната здравна организация. В България проблема с устната хигиена е също доста сериозен. Освен, че около 95% от населението имат лекуван поне по един кариес, средно всеки трети българин на възраст над 23 годишна възраст има изваден поне по един зъб, поради закъсняло лечение на кариеси.

Според статистика на българските зъболекари възрастта на появата на първите кариеси непрекъснато намалява. В България всяко 2 дете на възраст над 12 години има по 2 или повече кариеса, което е три пъти повече в сравнение с децата в Англия и Германия.

Кариес

Кариеса е заболяване на зъбите, то се развива с времето. Развитието на зъбния кариес води до разрушаване на зъба. Обикновено първите симптоми на наличие на кариеси остават незабелязани от хората, защото те се развиват под зъбната плака, а с времето кариеса продължава да увеличава размера си и щетата върху зъба. Имайте в предвид, че щом кариеса стане видим, той вече е навлязъл дълбоко в зъба и има голяма вероятност да е засегнал пулпата!

След като кариесите достигнат пулпата започва и да се усеща болка в зъба. Обикновено болка се поява при консумацията на студени или горещи храни и напитки, при дъвчене на храната в резултат на натиск върху болния зъб.

Кариеси и усложнения

Ако кариеса не се лекува той може да доведе до редица усложнения. Усложненията са не само при лечението на болния зъб, но усложненията могат да засегнат и други органи и системи най-често се наблюдават нарушения в бъбреците, стомаха и тънките черва.

За да се предпазите от развитие на кариеси и усложнения много важно е да вземате профилактични мерки, да посещавате поне на 6 месеца веднъж зъболекаря си, да лекувате кариесите на време да спазвате добра устна хигиена.

Кариеси - причини за поява

Генетика - структурата на зъбите ни е в резултат на генетичната заложеност от нашите родители, до голяма степен наследствената информация която носим определя устойчивостта на зъбния емайл към кариеси.

Хигиена на устната кухина
- Редица фактори могат да спомогнат за по-честото образуване на кариеси. Един от тях е понижената хигиена в устата. Лоши фактори спомагащи за образуване на кариеси са забравянето или пропускането на миенето на зъби, използването на неподходяща четка или паста за зъби, повишена защита от кариес има при редовната потреба на конци за зъби и вода за уста.

Храната която консумираме - малко хора се замислят върху факта, че храната и напитките които консумираме оказват влияние върху здравето на нашите зъби и влияят за по-честото образуване на кариеси. Така например пиенето на твърд алкохол и газирани напитки, намаляват устойчивостта на зъбите и ги предразполагат към появата на кариеси. Киселите храни също стимулират образуването на кариеси.  От друга страна плодовете и зеленчуците храните богати на калций, магнезий и фосфор повишават устойчивостта на зъбите към кариеси.

Кариеси

 

522
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Ето как да се предпазим от кариеси5.00 от 5 от общо 3 гласували.