You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Топлинен удар симптоми и съвети

toplinen udarМного хора подценяват топлината като фактор за тяхното здраве. Топлинен удар е сериозно състояние, което може да доведе дори до летален край, в повечето случай тежките форми на топлинен удар могат да причинният увреждането на важни органи за човека като мозъка, сърцето, бъбреците и прочие. При съмнение за топлинен удар е важно по възможно най-бързия начин да се информира личния лекар.

Причини за топлинен удар

Топлинен удар е в пряка зависимост от условията на околната среда и така наречените микро климатични условия. С най-важно значение от условията това са влажност на въздуха и температура. Влажността на въздуха често се подценява като фактор но при висока влажност на въздуха (над 85% както е в тропиците) топлинен удар може да се получи и при температура на въздуха едва 25°С.

При топлинен дар се нарушава терморегулацията на организма, започва да се излъчва повече топлина чрез потенето, но това от своя странна може да доведе до дехидратация на организма. При висока влажност организма не може да излъчва водните капчици на потта в резултат на което по-лесно прегрява! Високата топлина на организма води до денатурация на белтъците и сериозни увреждани на жизнено важни тъкани и органи.

Повишен риск от топлинен удар

Високите температури на околната среда са изключително опасни за възрастните хора и малките деца. Високите температури са противопоказатели за хората, които злоупотребяват с алкохол или не приемат достатъчно количество течности.

С повишен риск от топлинен удар са и хора страдащи от някои заболявания. Най-характерен пример са заболяванията на сърдечно-съдовата система, белодробните и бъбречните заболявания. Високите температури са противопоказателни за хората с анемия, дибает и хората с наднормено тегло.

Повишен риск от прегряване на тялото и топлинен удар има и при хора които използват различни видове лекарства възпрепятстващи нормалните процеси на топлоотделяне и регулиране на топлинния режим. Такива лекарства са примерно антихистамините приемани от хората с алергия, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, бета блокери използвани от културистите. Към групата на рисковите лекарства спадат и наркотичните средства, най-вече ангетамините, специално внимание и предпазни средства срещу топлинен удар трябва да предприемат жените и мъжете приемащи таблетки за отслабване през летните месеци.

Топлинен удар симптоми

В начален стадии на топлинен удар човек се чувства подтиснат, главата го заболява последва повръщане, друг симптом който може да се появи е дезориентацията, загуба на съзнанието и кома.

Топлинния удар може да се усети и от човека по това, че дишането се учестява значително, главата започва да се усеща като че ли пулсира, характерен симптом усещан от много хора това са крампите, цялостно изтощаване на организма, замаяност и трудно да се съсредоточите.

Доста често се наблюдава липса на потене въпреки високите температури. Това е типичен признак за нарушен топлобмен и повишава многократно риска от прегряване на тялото и топлинен удар.

Топлинен удар и оказване на първа помощ

От изключително важно значение е да може да разпознаем симптомите на топлинен удар в самото им начало и да може да окажем съответно адекватна първа помощ до идването на медицинската помощ.

1. Преместете пострадалия на по-хладно място;
2. Осигурете приток на въздух, не бива да има много струпани хора около пациента;
3. Ако човека пострадал от топлинен удар е жена е необходимо да разкопчаете сутиена за да отпуснете дишането.
4. Напръскайте кожата или втрийте върху нея вода. Водата ще спомогне за отнемане на топлината от тялото.
5. Препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба;
6. Ако имате достъп до душ или вана е допустимо обливането му със хладка вода.

Топлинен удар

524
com_content.article
(5 гласа, оценка 5.00 от 5)
Топлинен удар симптоми и съвети5.00 от 5 от общо 5 гласували.