You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Праскови за тънка талия и слабо тяло

праскови за диетаВ днешно време в почти всеки един двор се отглеждат вкусни и сочни праскови, далеч в миналото обаче този плод е бил считан за екзотичен. Родината на прасковата е Китай в западните провинции на страната и до ден днешен прасковите се считат за райски плод. В Будизма плодът праскова се разглежда така както свещената ябълка в християнството. В Гърция пък са приемали плодовете - праскови като божествен плод равносилен на амброзията.


Плодът на прасковата е сочен и много ароматен, освежава организма в горещите летни дни и най-важното прасковите са много питателни. За най-полезни се смятат тези праскови, които се берат ранно сутрин, те се оставят малко да поомекнат и след това се консумират. Освен, че са много полезни за организма ни тези праскови са и най-вкусни. С презряването на прасковите те губят цените си хранителни свойства.

 

Праскови и ползите от тях

Ако разгледаме тези плодове по хранителен състав ще видим че 80-90% от цялото им тегло е вода, около 15% е съдържанието на захари, които включват и захароса, съдържат още около 8% пектинови вещества и около 15мг от важните за организма витамин C, Витамин А и витамин Б комплекс.

От минералните съставки в прасковите добре са представени - фосфор, манган, мед, цинк, селен и калий.

Ценността на този плодове (праскови) се дължи и поради наличието на важни органични киселини - ябълчна, винена и лимонена.

Добре е да се спомене, че голяма част от важните хранителни свойства включително минералите и витамините съдържащи се в прасковата след термична обработка също се запазват и може да им се насладите под формата на различни кулинарни изкушение или под формата на сушени праскови.

Праскови във диетата

Изключително полезен плод във всяка една диета. Съдържанието на пектини намаля свободните радикали, поради което консумацията на праскови се посочва като един от начините за намаляване на риска от образуването на ракови клетки.
Ниското съдържание на захари и липсата на мазнини правят консумацията на праскови задължителна за хората, които искат да отслабнат. Растителни фибри убиват чувството на глад, а плодовите киселини спомагат за изгарянето на мазнините.

Ако решите да изпробвате ефекта на някоя диета за отслабване ви препоръчваме да заложите на тези, които изобилстват от плодове особено на праскови и кайсии, защото те са доказано и изпитано средство за стапяне на килограми и оформяне на хубава талия.

По научни литературни данни, консумацията на праскови усилва отделянето на стомашни сокове, което води до по-пълноценното разграждане на храната и най-вече на трудно разтворимите мазнини в храносмилателния тракт. Препоръчително е да се консумират кайсии при констипация, киселини в стомаха или метеоризъм.
Пресните праскови се препоръчват за подобряване на функциите на червата и за стимулиране на жлъчката. Спомагат за отделянето на шлаки от организма.

Консумацията на праскови се препоръчва и при редица други заболявания. Те повлияват добре на ревматизъм, заболявания на отделителната система и най-вече на бъбреците, при ревматизъм, заболявания на черния дроб.

Прасковите и нектара приготвен от тях смесен с равно количество кайсии и охладен е идеално средство да посрещнете летните жеги.

Праскови

 

526
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Праскови за тънка талия и слабо тяло5.00 от 5 от общо 2 гласували.