You are here::
<
 
 
 
 
 
 

АРОНИЯ - ПОМОЩНИК В БОРБАТА С МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ

aroniqПлодовете на аронията са богати на витамини и минерали.

Най-виско е съдържанието на витамин Р. В това отношение аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Голямо е количеството на калия, калция, фосфора, магнезия, желязото, а от микроелементите най голямо е съдържанието на йод, манган, мед молибден. Не по-малко са и органичните киселини – лимонена, ябълчна и янтарна.

Аронията помага при високо кръвно налягане. Препоръчваме ви следната рецепта:

Ежедневно се изцежда 150 мл. сок от пресни плодове на арония, като се забранява добавяне на захар и други подсладители, включително и мед. Течността се прецежда и се съхранява в тъмно шише на хладно място.

Сокът се изпива на три приема през деня – по 50 мл., 30 минути преди хранене.

Курсът на лечение е поне 21 ден.

Резултатите се забелязват на 5-6-я ден, главоболието изчезва, а кръвното се нормализира.

Ресептата с аронията да не се прилага при хора с язва на стомаха и двансадесетопръстника, при гастрит с повишена киселинност.

 

Още през 1959 година руските учени включват аронията в състава на храната за космонавти.

Най ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения, наречени още витамин Р. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни вещества – уникално е , че съдържа и флавоноли, катехини. В сравнение с грейпфрута и гроздето, аронията съдържа 5 пъти повече

Освен вкусовите си качества сокът на аронията има редица полезни ефекти и свойства: антирадиационен ефект – необходим за работещите пред компютрите, ползващи мобилни телефони, и в условията на други радиационни лъчи. Мощен антиоксидантени мутагенен ефект – 3 до 5 пъти по-силен от останалите витамини А, С , Е. Унищожава свободните вредни радикали, които увеличават клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките. Успешно може да се ползва в комплекса от мерки за борба с раковите образования.

 

Аронита има тонизирая ефект – повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разстройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костната тъкън, обмяната на веяествата.

 

Аронията има антисептично свойство – мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.

 

Аронията е с високо съдържание на йод и влияе благотворно на растежа на децата, както и на йододифицитни заболявания /гуши/.

 

Аронията се използва при кръвоизлеви, анемии, ревматизъм.

 

Аронията е незаменима при пречистващи организма диети. В съчетание с плод или натурален ябълков сок, стимулира мощно очистващо действие на кръвоносната и отделителната система.

Арония

548
com_content.article
(10 гласа, оценка 4.00 от 5)
АРОНИЯ - ПОМОЩНИК В БОРБАТА С МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ4.00 от 5 от общо 10 гласували.