You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Сини сливи за здраве

sini sliviСините сливи са обичан плод от малки и големи. Днеска са познати над 2000 сорта различаващи се по своята сладост, форма, големина и прочие. В България най-раните сортове сини сливи започват да зреят още в началото на август, но истинския пик и изобилие от сини сливи се наблюдава към края на същия месец.

 

Сини сливи и хранителна стойност

Сините сливи са популярна храна в диетичното и здравословното хранене. Те спомагат за пречистване на храносмилателният тракт и детоксикация на организма. Ако сте решили да си направите диета със сини сливи трябва да знаете, че тя може да ви помогне и да отслабнете с някое друго килце ето и хранителната информация за сините сливи:

Съдържание на хранителни вещества в сините сливи:
ВОДА - 89%
Мазнини - 0%
Захари - 9%
Белтъци - 0,8%
Растителни Фибри - 0,5%
Пектинови вещества - 0,8%
Органични киселини като най-добре представена е ябълчната.

Сините сливи както и повечето плодове са добре запасени с витамини и минерали. От витамините най-добре са представени витамините от Б комплекс в това число витамин B1, B2, B3 (10 мг %). В сините сливи има високо съдържание на фолиева киселина, което прави консумацията на този син плод много полезна за бременни жени или за тези, които се опитват да заченат. Добре представени са и витамин Ц и провитамин А.

Минералният съставки във сините сливи също не са за подценяване. Високо е съдържанието на минералите желязо и фосфор, следвани от калий, магнезий и натрий.

Сушени сини сливи

Голяма част от хората обичат да добавят в ежедневната си диета сушени сини сливи. След изсушаване на плода той променя хранителния си състав. Количеството на водата се намалява, а това на захарите се увеличава и достига до 57%. Ако сте на диета за отслабване ви препоръчваме да консумирате само пресни плодове от сини сливи, а не сушени.

Сини сливи за здраве

Сините сливи са не само полезна храна за нашата фигура, те са много полезна храна и за нашето здраве. Високото съдържание на желязо в сините сливи прави този плод много подходящ за хора с хранителни анемии особено за тези с желязодефицитна анемия. Консумацията на сини сливи помага при болки в стомаха и надут корем, също така сините сливи особено добре узрелите спомагат при запек, защото имат силно разслабително действие.

Сините сливи имат и ясно изразени антибактериални  свойства. Оказват тонизиращо въздействие, подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически натоварвания или умствена умора.

Високото съдържание на витамин C повишава устойчивостта на имунната система срещу вируси и бактерии. Също така спомага за успешното борене срещу свободните радикали. В народната медицина сините сливи се посочват като плод, който намаля вероятността от развитие рак на кожата, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Сини сливи в козметиката

Този син и сладък плод се използва не само като храна или средство за повишаване на здравния ни капацитет. Той е и продукт от който се приготвят козметични продукти. Най-широко се използва в маските и кремовете за лице. От сини сливи лесно могат да се приготвят и домашни маски за красота, а сока от сини сливи е незаменим домашен лек срещу напукани пети и мазоли.

Сини сливи

552
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.00 от 5)
Сини сливи за здраве4.00 от 5 от общо 3 гласували.