You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Глисти - заразяване, симптоми и лечение на глисти

lekarГлистите представляват ендопаразити. Те пребивават предимно в червата на хората, но при определени условия тези паразити имат способността да се разпространят и към други важни органи в човешкото тяло като например черен дроб, бели дробове и други. Медицинското наименование на всички видове глисти е аскаридоза. Морфологичните им белези на различните видове глисти са сходни - удължено вретеновидно тяло със заострени краища и по правило всички глисти са бели. В морфологичен аспект се различават дребни и едри глисти. Двата морфологични типа обитават различни части на храносмилателната система.


Едрите глисти се развиват в тънките черва и носят медицинското название аскаристи. Дребните глисти носят името острици, те обитават дебелото черво на човек и предимно на малките деца.

Дължината на глистите е различна. Обикновено мъжките глисти са по-къси в сравнение с женските глисти и дължината им достига до 20 см, а при женските глисти дължината е до 40см. Остриците са значително по-дребни. Характерна особеност, която трябва задължително да се спомене, когато се говори за глисти, това е изключително голямата им плодовитост само за едно денонощие броя на яйцата снесени от женските глисти може да достигне до 300 000 броя.

 

Заразяване с глисти

Заразяването с глисти не е сложно. Практически всеки човек, без значение от неговата възраст може да се зарази с глисти. Все пак има определени хигиени навици, които повишават защитата на възрастните хора и правят децата по уязвими към възможността да се заразят с глисти.

Обикновено глистите попадат в организма под формата на яйца посредством храната. Един от основните фактори за попадането на глисти в организъма това е храната. Консумацията на не добре измити плодове и зеленчуци отглеждани с естествена тор или консумацията на заразено с яйца на глисти месо са най-често срещаните варианти. При децата честото лапане на пръстите е основната причина за заразяване с глисти.

Попаднали в храносмилателната система яйцата на глистите престояват няколко часа до дни в червата където се освобождават личинки. Личинките на глистите пробиват лигавицата на стомаха и попадат в кръвообращението. Личинките се насочват първоначално към белите дробове, защото имат нужда от кислород, за да могат да оцелеят. Попаднали в белите дробове личинките започват да се хранят с бели кръвни клетки. Бързо увеличават размерите си.

Това обаче не е крайният път на глистите, посредством бронхите, трахеята и гръкляна личинките попадат в глътката а от там в тънкото черво. В тънкото черво глистите престояват по-дълго време (около 60 дни) в което настъпва и тяхната полова зрялост.

Възрастните глисти нямат нужда от кислород и те трайно се настаняват в тънкото или дебелото черво на гостоприемника. В тази част от храносмилателната система те се хранят със слузта преработена от стомаха и консумират на готово хранителните вещества. Посредством изпражненията на човек глистите биват изхвърляни от човешкия организъм, посредством изпражненията се изнасят и яйцата. Голям брой глисти обаче остават в човешкото тяло и продължават да живеят и да се размножават.

Глисти симптоми

Наличието на глисти се разпознава лесно от родителите, когато са заразени децата им. При острица симптомите са най-ясно отчетливи. Обикновено в изпражненията има наличие на различен брой малки червейчета (острици). Нощно време в областта на ануса може да има парене и силен сърбеж. Болките в долната част на корема и гаденето са също придружаващи симптоми на наличието на зараза от глисти в тялото на човек. При момичетата при които заразата с глисти е в напреднала фаза може да се наблюдава преминаване на остриците към големите срамни устни и да причини онанизъм.

При наличие на един болен в семейството от глисти тип острица, вероятността и останалите членове на семейството да са заразени е много голяма, защото яйцата на този ендопаразит се разнасят много лесно и имат висока устойчивост.

Симптоми за зараза с големи глисти

Големите глисти или наричани още аскарисите се срещат предимно при децата. Характерен симптом за заразяване с този вид паразит са редуването на диария и запек, проблемно храносмилане и болки в областта на пъпа. Често децата, заразени с аскарисите се хранят обилно, но стоят слаби. При гладуване често болките се засилват, а след това се наблюдава непоносимост към някои храни.

И при двата типа глисти характерен симптом е скърцането със зъби.

Глисти и диагностика

за установяването на наличие на глисти се използват първоначално клинични прояви като скърцането със зъби, чести болки в коремната област, наличие на малки бели червеи в изпражнението на децата и прочие.

Потвърждаването на първоначалната диагностика се прави след лабораторно изследване на фекална маса. В това изследване за глисти се търсят яйцата на паразита.

Глисти лечение

За лечение на глисти се използват различни лекарствени средства. Сред най-широко използваните от лекарите средства са Албендазол и Мебеназол, но в днешно време пазара на фармацевтични продукти се развива толкова бързо, че лекарствени средства срещу различни заболявания и паразити изникват всеки ден.

Лечението с горе посочените медикаменти се прилагат по схема с различно времползване. Колкото по рано се установи наличието на глисти, толкова по-бързо оргазъма ще бъде излекуван от тях, и точно обратното при напреднал стадии глистите се лекуват много по-трудни и изискват много по дълго време за лечение.

Глисти

 

560
com_content.article
(31 гласа, оценка 3.32 от 5)
Глисти - заразяване, симптоми и лечение на глисти3.32 от 5 от общо 31 гласували.