You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Тиква - здраве от природата

тикваТиквата е широко популярна в България най-вече като десерт, при което тиквата се приготвя печена на фурна, също така широко популярни са семките от тиква, но това не са единствените ползи от тиквата, тя се използва за предпазването и лечението на много здравословни проблеми.

 

Тиква общ преглед

Тиквата спада към така наречените плодове зеленчуци, принадлежи към едноименното семейство Тиквови. Тиквата има пълзящо стъбло дълго около 4-5 метра. Цветовете и са жълти или оранжеви и зависи от сорта тиква. Тиквата е еднодомно растение, т.к. на едно и също растение се намират и женски, и мъжки цветове. Плодовете на всеки сорт тиква са различни те може да са кръгли или продълговати от оранжеви до бели.

Тиква полезни свойства
Повечето сортове тикви, особено висококачествените са ценен хранителен материал, защото съдържат високо ниво на плодова захар (може да достигне до 10%). Плодовата захар е изключително цена особено за жените и мъжете, които искат да отслабнат. Както повечето плодове така и тиквите са с ниско съдържание на мазнини и белтъци. Но за сметка на това всяка тиква е заредена с високо ниво на витамин C, освен витамин Ц във всяка тиква има висок заряд на провитамин А особено в тези с оранжево "месо".

Освен витамини в тиквите се съдържат незаменими аминокиселини, те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др.

Семките от тиквите са познати също в народната медицина, освен че с тях се лекуват много болести, тиквеното семе съдържа много протеини, витамини и минерали. Сред минералните съставки важно място заемат - фосфор, мед, желязо и цинк. Тиквеното семе е изключително богато на магнезий, в 100 грама семки от тиква се съдържа почти 50% от нужното количество магнезий за млад мъж в активна спортна форма.

Разнообразието на хранителни вещества в родните тикви и ги прави важна добавка в храната на хората особено през есента, когато имунната система трябва да се укрепни за предстоящия зимен сезон.

Лечение с тиква

Както вече споменахме тиквите са вкусен плод обичани от малки и големи, но те имат и важни лечебни свойства, които се използват от народните лечители.

Тиквено семе при простата

Изпечени и обелени семена от тиква се смесват със 100мл. зехтин, разбиват се с миксер. Сместа се прехвърля в съд, който може да се затваря добре и се поставя на хладно. От сместа се приема по 1 с.л. три пъти преди хранене в продължение на 1 месец. Облекчава простата.

СОК ОТ ТИКВА СРЕЩУ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ, КОЛИТ И ЦИРОЗА

"Месото" от половин тиква се взема и се прекарва през сокоизтисквачка. Повечето сортове тиква са сухи, поради което може да се наложи да добавите малко количество вода. От половин тиква се получава около 400 мл. сок, към него се добавя една лъжица мед. Сока от тиква се пие сутрин на гладно, най-добре 30 минути преди закуска.

Тиква за лечение на екзема

Друга народна рецепта за лечение с тиква е при екзема на кожата. За целта се използва 300 гр. месо от тиква. То се прекарва през месомелачка и се оставя в хладилник за поне два часа да се охлади. С охладената каша се намазват местата от кожата засегнати от екземата, превързва се и се пренощува. На сутринта мястото се измива, а вечерта процедурата се повтаря и така 10 дена. След десетия ден би трябвало да има съвсем леко видима екзема, която с времето да изчезне.

Тиква

568
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.50 от 5)
Тиква - здраве от природата3.50 от 5 от общо 2 гласували.