You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Астма може да се причини от вирусна инфекция

astmaПроучване направено от учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг установиха, че изкарването на остра вирусна инфекция в рана детска възраст води до понижаване на имунната защита на детския организъм и в напреднала възраст това може да доведе до развитие на астма.


Инфекция с RSV (респираторния синцитиален вирус) оказва силно влияние върху Т клетките на имунната система. Вирусната инфекция променя характеристиката на Т клетките особено при възникване на инфекциозен процес в белите дробове и долните дихателни пътища. Според учените от Питсбърг това откритие може да доведе до откриване на ефикасен метод за справяне с астмата.

 

Астма и как тя действа

От една или друга форма на астма страдат около 10% от населението. Характерно за астмата е задушливи пристъпи, които нощно време стават по-силни. Затрудненото дишане се среща и при активна физическа дейност. Обикновено болните от астма използват инхалатори за да разширят дихателните пътища. Причината за поява на астматичен пристъп най-често е попадане на дразнител в дихателните пътища, дразненето води до възпаление в резултат на което започва да се отделя прекомерно много леплив секрет, който затруднява дишането.

Възпалителния процес, който протича в дихателните пътища е нормална реакция. Тя се среща при всички хора, но при болните от астма възпалителния процес протича с по-висока честото и от вещества, които са безопасни за организма. Обикновено тези вещества са чужди тела като домашен прах, отпадни продукти от животни, химични вещества, някои видове белтъци, насекоми и пр. Попадането на тези вещества причинява свръх реакция от страна на имунната система, което води до разпознаването на тези агенти като опасни и организма реагира на възпаление.

Учените все още изследват как точно респираторния синцитиален вирус  (RSV) въздейства. За момента данните, които публикува екипа на проф. Анурада Рей и проф. Прабър в сп. Nature Medicine показват че RSV отнема потискащата функция на Т клетките, на което според учените се дължи и развитието на астма.

Астма

575
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Астма може да се причини от вирусна инфекция5.00 от 5 от общо 1 гласували.