You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Срастване на ноктите

srastvane na noktiteСрастването на ноктите на ръцете с кожата е сериозен козметичен проблем, който се наблюдава при бебета и най-възрастните хора. Причината за срастване на ноктите с кожата е неправилното поддържане на ноктите и понижена хигиена.  В редки случай кожата на ръцете и ноктите може да бъде нападната от гъбички, чиито колони също могат да причинят срастване на ноктите.

 

Поддържане на кожата на ръцете и пръстите

За да се предпазите от срастване на ноктите с кожата на пръстите е нужно редовно да поддържате мекотата на кожата. Ако възрастта ви е над 45 години е добре да започнете да прилагате вани за ръце. Може да използвате ароматни соли или обикновена морска сол разтворена във вода. Редовното правене на тези козметични процедури ще омекоти кожата и ще ви предпази от следите на времето.

Изрязване на ноктите

Редовното рязане на ноктите е най-важния фактор, който ще ви предпази от срастване на ноктите и кожата. С възрастта ноктите губят своята еластичност, стават по-груби и се режат по-трудно. Добре е да режите ноктите след баня или вана, тогава роговия слой омеква и рязането на ноктите става много по-лесно. Добра идея е да използвате заздравител за нокти, по този начин ще предпазите ноктите от напукване и заселването на различни гъбички.

Деформация на ноктите

Една от най-често срещаните причини за срастване на ноктите това е деформацията. Много по-често този проблем се наблюдава при ноктите на краката и значително по-рядко при ноктите на ръцете, но все пак е добре да поддържаме хигиената на ръцете на добро ново. Причината за деформация на ноктите най-често е гъбична инфекция.

За да се предпазите от гъбички е нужно да подсушавате ръцете си добре след вана. Използването на препарати съдържащи климбозол намаляват риска от поява на гъбички. При първи симптоми на промяна на цветът на ноктите, промяна на формата е добре да се консултирате с вашия личен лекар.

Превантивни мерки срещу срастване на ноктите

Най-добрия начин да се предпазите от срастване на ноктите е като редовно поддържате тяхната дължина, използвате кремове за ръце, които да омекотяват кожата на пръстите, да прилагате прости вани за ръцете и да се предпазвате от гъбички. Имайте в предвид, че дори и след 50 години външния вид е важен и не бива да се занемарявате!

Срастване на ноктите

593
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Срастване на ноктите5.00 от 5 от общо 1 гласували.