You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алергия към домашен прах

domashen prahПо последни данни на световната здравна организация, броя на хората страдащи от различни видове алергии по света се увеличава. В България почти всеки трети гражданин има една или друга форма на алергия като една от най-често срещаните е алергията към домашен прах. Други често срещани видове алергии това е алергията към полен, домашни животни, непоносимост към лактоза и прочие.

 

Алергия към домашен прах – причина

Малко от хората страдащи от този вид алергия са наясно, че основно алергията не се причинява от самия прах, а от малки кърлежи, които са толкова малки, че се носят заедно с въздуха. Вдишването на тези микроскопични кърлежи става заедно с домашния прах от където идва и наименованието на този вид алергия. Тези кърлежи попаднали в дихателната система започват да отделят протеин към който повечето хора са толерантни, но при една част от населението имунната система разпознава тези белтъци като чужди тела и започва да се бори с тях в резултат на което се наблюдава алергична реакция.

Алергия към прах – проява

Алергията към прах има различна проява, най-често се наблюдават симптоми на сена хрема – зачервяване на очите, сърбеж в очите, потичане на секрет от носът, запушване на носът. В по-редки случай при по-чувствителни хора към домашен прах, проявата на алергията към домашен прах е по-силна наблюдава се кашлица и задух. Това обикновено са пациенти страдащи от бронхиална астма.

Кожните обриви са по-рядко явление, когато става въпрос за алергия към домашен прах. Обикновено кожните обриви са една 1% от случаите. При тях не се наблюдават типичните обривни петна. Обикновено алергични обрив наподобява ухапвания от комар, но с голяма гъстота на проява и след около час до два обрива се премества с нова локация. Засегнатите участъци са различни и няма конкретно фиксирано място на проява, но най-често се появява в свивките на тялото и местата където дрехите пристяга тялото.

Алергия към домашен прах – превенция

Обикновено хората, които имат алергия към домашен прах знаят колко е неприятно чувството да усетиш алергичната реакция, дори и да е само сълзене и сърбене в очите. Обикновено превенцията на този вид алергия се постига чрез добро проветряване на стаята в която живее човека.

В стаята е добре да не се влиза с външни дрехи и обувки, да не се допускат домашни животни. Също така съдържанието на прах в затворени помещения се намалява ако има стайни растения. Нужно е и поддържането на висока хигиена в помещението, трябва редовно да се забърсва и използването на антистатични препарати, които да не допускат полепването на прах.

Премахнете от стаята килими излишни одеяла и други, които задържат в себе си прах и при преминаване го разпрашават.

Лекарства при алергия

За овладяването на алергична реакция е нужно определени медикаменти. В повечето случай при алергия към домашен прах добро влияние оказват стандартните медикаменти при алергия, които съдържат антихистамини. Може да пробвате с Кларетин или Ксизал, в леки форми на алергия таблетки алергозан също могат да окажат успокоително въздействие. При кожни обриви може да опитате и с крем алергозан, който да успокои кожата.


Алергия към домашен прах

597
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Алергия към домашен прах0 от 5 от общо 0 гласували.