You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алергия към цветя и цветни дръвчета

alergiq ot rasteniqАлергията е един от най-често срещаните здравословни проблеми на хората по света. Установено е, че в България всеки трети човек има по-слаба или по-силна форма на алергия. Един от най-често срещаните алергени това е цветния полен. Именно поради тази причина много от хората изпитват притеснения с идването на пролетта и цъфтежа на цветята и растенията.

Алергичен дискомфорт може да се получи и при хора, които нямат ясно изразена алергия. Най-често от алергия страдат децата с напредване на възрастта симптомите намаляват, а при някои напълно изчезват. Установено е, че алергията се предава на децата. Ако и двамата родители имат една и съща алергия, то вероятността и детето да я наследи е 80%.

Пролетната алергия

Обикновено пролетната алергия се причинява от цъфтежа на растенията, а главния виновник е полена, който се разнася лесно от вятъра във въздуха.Сената хрема е типична форма на проява на алергична реакция, при нея се наблюдава зачервяване на очите, хрема, кихане и кашляне. Подуване на очите сърбеж в горните дихателни пътища, устните и очите. Болки в ушите, а често и хремата може да се усложни.

Родителите трябва да са изключително внимателни и да наблюдават детето си от близо, особено ако знаят, че е предразположено към алергия към полена. При първи симптоми на сена хрема е нужно незабавна консултация с личния лекар, защото ако не се лекува на време сенната хрема може да премине в астма. Лечението на детето в напреднала фаза е трудно особено, ако е под 12 години, защото повечето от препаратите са ограничени именно до тази възраст.

Имайте в предвид, че понякога врагът може да се крие в собствения ви дом. Ако вие, ваш близък или роднина страда от алергия към полена, домашните цветя могат да обострят проявите и симптомите. Не се препоръчва  в домът да се отглеждат цъфтящи растение  с остра миризма и ярки цветове.

Как се лекува алергия към цветя
Полена е буквално навсякъде около нас, той е с малки размери и не може да го видим, но е добре да предприемем мерки за ограничаване на влиянието му. Добре е през пролетта да се приема витамин C, който да повиши защитните сили.

При първи симптоми на алергия е добре да се приемат антихистаминови лекарства, който успокояват организма, и потискат проявата на алергичните симптоми. Обикновено е добре да се приемат около 10 дена.

Хомеопатичните лекарства също могат да имат положително и благоприятно въздействие при алергия, разбира се добре е да се консултирате с лекар или хомеопат при първите симптоми, те ще назначат най-подходящото терапевтично лечение за вас.

Алергия

 

617
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.00 от 5)
Алергия към цветя и цветни дръвчета3.00 от 5 от общо 2 гласували.