You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Постоянно запушен нос

zapushen nosЗапушения нос е неприятен проблем, той се появява обикновено през зимата и в началото на пролетта. През зимните месеци запушения нос се проявява като симптом при различни заболявания – настинка, грип или бактериални инфекции. Обикновено през зимните месеци запушения нос отшумява с преминаването на настинката или заболяването (обикновено между 5 и 10 дена).

През пролетните месеци хремата и запушения нос са значително по-притеснителен симптом. Обикновено, ако се наблюдава запушен нос, зачервяване и сълзене от очите, кихане и сърбеж в ушите най-вероятно става въпрос за алергична реакция.  При някои хора алергичната реакция е много силно и води до трайно и постоянно запушване на носът. Запушването е толкова силно, че въобще се блокира преминаването на въздуха през ноздрите.

Опасен ли е запушения нос

Въпреки, че повечето хора пренебрегват запушения нос като нещо нормално, затрудненото функциониране на дихателната система крие своите опасности. Естествения ход на въздуха е през ноздрите, вътрешния нос и вече към долната част на дихателната система. Въздуха, който преминава през носът се пречиства (от бактерии, вируси и други микроорганизми, химикали и физически замърсители), затопля се от големия брой кръвоносни съдове и не на последно място се овлажнява. Така въздуха попаднал в белите дробове е пригоден  към вътрешната среда.

Въздуха, който преминава през устната кухина не се затопля и се овлажнява само частично. Пречистването е едва 5%. Този въздух води до повишена опасност от развитие на бактериални и гъбични инфекции особено когато сезона е със значителен риск от заболявания.

Отпушване на запушен нос

Едно от средствата, които са най-ефективни за отпушване на носът това са капките съдържащи ксилометазолин. Това вещество отпушва ефективно ноздрите в рамките само на няколко минути. Ксилометазолина обаче е опасен, той изсушава лигавицата на носът и води към пристрастяване.

Когато причината за запушения нос е алергия добре е да се използва моркса вода. Съществуват капки за впръскване, които прочистват лигавицата, но ако решите и сами може да си направите физиологичен разтвор от готварска сол и вода.

При трайно запушен нос е добре периодично да си вдишвате водни пари, топъл компрес на челото също спомага за втечняване на носния секрет и отпушването на носът.

Преди всичко запомнете, ако имате проблем и носът ви се запушва периодично най-добре е да потърсите консултация със специалист!

запушен нос

625
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Постоянно запушен нос5.00 от 5 от общо 2 гласували.