You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Гнойна ангина симптоми на заболяването

anginaГнойна ангина симптоми на заболяването
През зимните месеци голям брой вируси и бактерии атакуват човешкия организъм. Имунната ни система е пригодена да се справи с част от тях, но в даден момент рухва и организма ни става идеална среда за развитието на инфекции. Една от острите инфекции плашеща много хора това е гнойна ангина.

Гнойната ангина е един от трите вида ангини. Тя се характеризира с острата си инфекциозност. Засяга небцовите сливици и е изключително агресивно заболяване, което в рамките на няколко дена може да нанесе тежки последствия за организма.

Гнойна ангина причини за появата

Гнойната ангина се причинява в резултат на бактериална инфекция засягаща сливиците. Най-често инфекцията се причинява от стрептококи (род бактерии) в по-редки случай бактериите причинители на гнойна ангина могат да бъдат от родовете стафилококи, пневмококи и др.

Гнойна ангина диагноза

Обикновено заболяването гнойна ангина се диагностицира изключително лесно, когато е в напреднал стадии. Наблюдават се множество бактериални колонии, които могат да бъдат от снежно бял цвят до мръсно жълтеникаво.  В ранни стадии се наблюдава само уголемяване на сливиците в късните етапи броя на бактерииалните колити е голям. След преглед на гърлото личния ви лекар лесно може да постави диагноза.

Гнойна ангина симптоми

Симптомите на гнойна ангина са няколко, но е възможно да протича заболяването без да имате ясно изразени симптоми. Част от симптомите са – сухо гърло, лош дъх от устата, висока температура, болки при преглъщане, възможно е да имате сърбеж в ушите,  остър сърбеж в носът, главоболие и пр.

Гнойна ангина лечение

След поставянето на диагноза гнойна ангина, личния ви лекар може да назначи микробиологичен анализ на бактериите, за да се установи точно видът и щама. Лечението на гнойна ангина винаги е с антибиотици.  Лечението продължава между 5 и 10 дена в зависимост от степента до която инфекцията се е разпространила. След преминаване на инфекцията се препоръчва пациента да наблюдава сливиците си за вторично появяване на инфекцията.

Гнойна ангина

 

626
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.50 от 5)
Гнойна ангина симптоми на заболяването3.50 от 5 от общо 2 гласували.