You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Рак на щитовидната жлеза - симптоми и диагноза

rak na stitovidnata jlezaРакът на щитовидната жлеза засяга тироидната жлеза, която е разположена в предната част на шията и има малки размери. В медицинската практика се разпознават 4 основни типа рак на щитовидната жлеза:

Апластичен карцином - среща се изключително рядко, честотата му на срещане е 1:100 спрямо останалите случай на рак на щитовидната жлеза. Среща се предимно при възрастни хора 60-80г. възраст. Изключително агресивен.

Медуларен карцином - Този вид рак на щитовидната жлеза е значително по-често срещан 1:20. Характерното за него е че има генетична обремененост. Ако ваш роднина е имал този вид рак на щитовидната жлеза вероятността да сте наследили гена е висока.

Фоликуларен карцином - Честотата на срещане на този вид рак е 1:10, среща се предимно на хора в зряла възраст и напреднала старост.

Папиларен карцином - Това е най-често срещаната форма на рак на щитовидната жлеза. Всеки 5 случай попада в групата на Папиларен карцином.От този вид рак страдат предимно жени чиято възраст е под 40 години.

Рискови фактори за появата на рак на щитовидната жлеза

Един от най-сериозните фактори за появата на рак на щитовидната жлеза, това е родовата обремененост, други фактори са появата на възли или други заболявания на щитовидната жлеза. Честото облъчване с гама лъчи също предразполага организма на човека към развитието на този вид карцином.

Рак на щитовидната жлеза - симптоми

В ранния стадии обикновено пациентите трудно забелязват първичните симптоми, те са свързани с подутини в областта на щита в предния дял на шията, не се усеща болка при допир и натиск. С напредването на болестта се появяват нови симптоми като промяна на гласът, често гласът е необяснимо дрезгав, появява се трудност в дишането и преглъщането, подути лимфни възли.

Рак на щитовидната жлеза - диагноза

Диагнозата рак на щитовидната жлеза се поставя задължително от медицинско лице след обстое преглед. Първи преглед е физикален, след което се назначават изследвания. Едно от най-важните изследвания за остановяване на рак на щитовидната жлеза това тиреоидният функционален тест и аспирационната цитология.

Стадирането на щитовидните тумори често се прави според т.нар. TNM класификация, в която:

T – указва големината на тумора.
N – указва дали туморът се е разпространил до околните лимфни възли.
M – указва дали туморът е достигнал други органи, т.е. дали е метастазирал.

Рак на щитовидната жлеза

 

628
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Рак на щитовидната жлеза - симптоми и диагноза0 от 5 от общо 0 гласували.