You are here::
<
 
 
 
 
 
 

L-carnitine помощник в отслабванет или враг

dobavkiL-carnitine помощник в отслабванет или враг
L-carnitine е хранителна добавка позната на всеки един човек, който посещава фитнес залата редовно. Тази хранителна добавка се рекламира широка като безопасна и дори полезна за тялото на човек. Популярността на тази добавка расте с всеки изминал ден, дори редица енергийни напитки добавят L-carnitine в своя състав, но зашеметени от рекламата и от незнание редица хора употребяват и препоръчват употребата на L-carnitine когато целта ви е отслабване.

L-carnitine в човешкия организъм

L-carnitine се съдържа във всяка една жива клетка на човешкия организъм. L-carnitine се образува от аминокиселините метионин и лизин, а задачата и в организма е транспорта на мастни клетки към митохндриите, последните от своя страна представлявят двумембрани клетъчни органели, които генерират енергия за организма. Карнитинът транспортира мастните киселини в митохондриите, където те се „изгарят” чрез окислителни процеси, при които се отделя енергия.

До тук всичко звучи идеално транспортират масни клетки и ги горят в митохондрите, като с това осигуряват енергия за организма.

Опасност от L-карнитина

Оралния прием на L-карнитин води до проникването на веществото до тънкото черво, където с помощта на чревните власинки се всмуква и попада в кръвния поток на организма. Следващата спирка на L-карнитина е черния дроб от там навлиза в метаболизма на организма и води до промяна на неговия баланс, L-карнитинът води до натрупване на плаки по кръвоносните съдове, което ги стеснява. Това от своя страна води до покачване на артериалното налягане, а в последствие и до развитието на хипертония (високо кръвно).

Редица учени посочват употребата на L-карнитин от спортистите и хората посещаващи фитнес зала, като основна причина за поява на високо кръвно при младите (35-45г. възраст).

Въпреки голямата реклама на L-карнитина като добавка за отслабване и изгаряне на мазнини в научните свери подобни доказателства не се налице. L-карнитинът се използва в медицината при т.нар. креатинов дефицит - тялото синтезира изключително малки количества от трите форми карнитин. Причината за това може да бъдат различни от генетично заболяване през прием на лекарства до хемодиализа.

Прием на L-карнитин

За безопасна се приема дозата от 2г. L-карнитин на ден. Повечето от фирмите продаващи L-carnitine препоръчват дневна доза от над 3г. Въпреки всико L-карнитин може да се набави и с храната.

Храни източници на L-карнитин
100г. телешко месо - 90-140г. L-карнитин
100г. овче месо    - 200г. L-карнитин
100г. свинско месо - 30г. L-карнитин
100г. пилешко месо - 6мг. L-карнитин
друг източник богат на L-карнитин това са морските дарове.

 

L-карнитин

630
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
L-carnitine помощник в отслабванет или враг5.00 от 5 от общо 1 гласували.