You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Слънчева алергия - причини за появата

kojaАлергията към слънчевите лъчи е сравнително слабо разпространен кожен проблем. Честотата му на срещане е около 15%, по-често слънчева алергия се наблюдава при жените отколкото при мъжете, а главно от нея страдат малките деца и юношите и значително по-рядко възрастните хора. Въпреки, че обществеността масово нарича този проблем слънчева алергия, той не представлява истинска алергична реакция, защото слънчевите лъчи дразнещи кожата не водят до отделяне на антигени, както при всяка друга алергия.

Специалистите смятат, че появата на този кожен обрив е по удачно да се нарича светлинна дерматоза или светлинна уртикария. Но така или иначе повечето хора в ежедневието използват имено този термин - слънчева алергия.

Причини за поява на слънчева алергия

Както подсказва и името на този вид алергия причинителя е слънцето и най-вече УВ-лъчите от слънчевия спектър. Проявата на слънчевата алергия е внезапно. Обикновено рисков сезон за този тип кожни екземи е пролетта, а с лятото постепенно отшумява.

Симптоми на слънчева алергия

Както вече споменахме слънчевата алергия се появява предимно през пролетта. Първата фаза на обрива е поява на зачервенявания по откритите части на тялото - рамена, бедра, ръце, лице. След 2-3 ако мястото не е изложено на слънчева светлина обрива изчезва. Ако обаче слънцето продължава да "гали" тези открити места по кожата, екземата се засилва и се появяват мехурчета пълни с белезникава течност.

Слънчева алергия лечение
Слънчевата алергия се появява внезапно може да се запази до края на живота или да изчезне след определен период от време. Учените засега не са открили лек срещу този вид кожни екземи, но покриването на кожата с кърпа или шал може да ограничите вредното въздействие на слънчевите лъчи. Когато излагате големи части от тялото си на слънчева светлина, за да се защитите от слънчева алергия използвайте слънцезащитен крем с висок фактор на UV защита.

Слънчев алергия

 

642
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Слънчева алергия - причини за появата0 от 5 от общо 0 гласували.