You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Мед от манука заместител на антибиотиците

medМед от манука заместител на антибиотиците
В много от нашите статии през последните няколко месеца обръщаме внимание на ползите от меда. Днес решихме да ви запознаем с един малко по-специален вид мед, а именно медa от Манука. Този вид мед е слабо популярен в България, но редица учени сред които и много лекари твърдят че мед от манук може да се окаже ефективен заместител на фармацевтичните антибиотици.

Не всички видове мед са еднакви

Въпреки, че е широко разпространено мнението - медът е полезен. Не всички видове мед са еднакви и не всички видове мед са еднакво ефективни. Също така не всички видове мед от манук са еднакви. Една от най-важните особености за висококачествен мед е той да е натурален и да е преминал през минимална химическа обработка.

Екипът на проф. Елизабет Хари е изпробвал антибактериалните свойства на различни видове мед срещу четири от най-разпространените видове бактерии, които се срещат в открити рани ни споделя информационния сайт за жени edna.bg

За висока антибактериална стойност се приемат медове съдържащи водороден прекис и MGO, в изследването участват три вида мет: от делетина, манук (Leptospermum scoparium) и чаено дърво (Kunzea ericoides). Медът от детелина не съдържа водородни прекиси, този от чаено дърво съдържа водороден прекис и MGO в ниски нива. Ясно се откроява  меда от манук с високи нива както на водородни прекиси така и на MGO. На базата на тези изследванията учените заключават че мед от манук, може да се използва като заместител на антибиотиците.

Както много от вас знаят различните видове бактерии бързо се приспособяват към различните видове антибиотици в резултат на което стават резистентни и е нужно промяната на антибиотика или по-високи дози. Учените са доказали, че бактериите не развиват резистентност към мед от манук, което придава още по-силна тежест на този вид мед пред фармацевтичните антибиотици.

Все още се изучава на какво се дължат уникалните лечебни свойства на този чудотворен вид мед. Част от учените предполагат, пчелите, в процеса на производство на мед, концентрират и променят химикалите на растенията като по този начин допринасят за антибиотичните свойства на меда.

Дали е така предстои да научим, а нашия здравен портал ще ви държи в течени с новите изследвания. За момента може да ви препоръчаме да консумирате мед с удоволствие, който да подобри имунната ви система.

Мед от манук

647
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Мед от манука заместител на антибиотиците5.00 от 5 от общо 3 гласували.