You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кръвна група АБ с по-висок риск от Диабет тип 2

kryvni grupiКръвна група АБ с по-висок риск от Диабет тип 2
Широко известен факт е че сред основните фактори от които зависи развитието на диабет тип 2 са генетичната предразположеност, наднорменото тегло и стресовия фактор. През последните години редица проучвания установяват връзка между кръвната група и повишения риск от инсулт.


Учените установяват, че хората с кръвна група АБ са в пъти по-висок риск за развитие на диабет тип 2 от хората с останалите кръвни групи (0, А, Б).

Изследването за риска от развитие на диабет тип 2 и фактора кръвна група е направено във Франция Gustave Roussy Institute. По време на изследването за анализирани данните от над 80 000 жени.

 

Резултати от изследването

След анализа на данните е установено, че жените с кръвна група 0 имат най-ниска вероятност от развитие на диабет тип 2 (ако нямат фамилна обремененост). След тях са жените с кръвна група А. При тях риска от развитие на диабет тип 2 е с 10% по-висок в сравнение с жените с кръвна група 0. В класацията са последвани жените с кръвна група Б и накрая се подреждат жените с кръвна група АБ, които имат и най-висок рис от развитие на диабет тип Б.

Когато се определя влиянието на кръвните групи за развитието на дадено заболяване, трябва да се проучи и резус-фактора. При това изследване за кота се използва нулева отрицателна кръвна група.

Учените установяват, че жените, които са с кръвна група B положителна са с 35% по-склонни да развият диабет тип 2, в сравнение с притежаващите нулева отрицателна. Жените, които са с AB положителна, са 26% по-висок риск. Жените, чиято кръвна група е А отрицателна, са с 22% по-застрашени, а тези, които са с А положителна – с 17%.

Диабет тип 2

 

654
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.75 от 5)
Кръвна група АБ с по-висок риск от Диабет тип 24.75 от 5 от общо 4 гласували.