You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Амарант хранителни семена с полезни свойства

amarantАмарант хранителни семена с полезни свойства
Семената от амарант са малко познати на българския пазар на здравословни храни, но набират все по-голяма популярност поради високите си биологично качество.
Амарантът произхожда от Северна и Южна Америка и Африка, а от 40 години се отглежда като култура и в Европа. В България все още 90% от семената от амарант са внос.  Амарантът представлява тревисто растение с червени цветове, а зърната амарант са жълтеникави дребни с идеално овална форма.

Хранителнa стойности на амарант

Както вече написахме по горе амарантът е с висока биологична стойност. Количеството на калориите  в 100гр. семена е около 350ккал.  Съдържанието на белтъци е средно 13.5гр. на 100гр. продукт. Една от най-важните особености на семената от амарант е високото съдържание на фолиева киселина. В 100гр. продукт се съдържат 25% повече фолиева киселина от колкото е нужен на човек за 24ч. Това прави тези семена изключително подходяща добавка към храна на жени, които искат да забременеят.
Друга характерна особеност на семената от амарант е липсата на глутен, което прави тези семена изключително подходящи за хора с глутенова непоносимост и за тези от вас, които залагат на здравословни диети с ниско глутеново съдържание.

Как се консумира Амарант

Семената от амарант могат да бъдат използвани като вкусна добавка към салата. Единия начин е да поръсите вашата салата от зеленолистни зеленчуци със зърна от амарант. Другия вариант е да оставите семената във влажна среда да покълнат и така имате изключително вкусни и полезни кълнове, които може да добавите в салатите.

Амарантът може да бъде използван и като вкусна добавка към домашно приготвени хлебчета. За целта се смилат на брашно семената от амарант. Добре е да добавите до 10% амарант към нормалното брашно за домашния ви хляб.
Още ацтеките са си приготвяли каша от семената на амарант. Вие също може да опитате този вариант, но вкусът не допада на всички хора.

Семената от амарант са подходящи в диетите за отслабване и хранителния режим залагащ на разнообразни източници на качествен протеин и минерални вещества.

Амарант

 

666
com_content.article
(4 гласа, оценка 3.75 от 5)
Амарант хранителни семена с полезни свойства3.75 от 5 от общо 4 гласували.