You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Изследвания за полово предавани болести

polovi bolestiИзследвания за полово предавани болести
След рисков полов акт  (полов акт без презерватив) риска да сме се заразили с полово предавана болест зависи от това, до колко нашия партньор преди нас е влизал в рискови контакти.  Само една малка част от полово предаваните болести имат външни белези, по които може да забележим, че партньора ни е носител на зараза.

Молуски и кондиломи

Това са два вида полово предавани болести, които може да забележим по нашия партньор. Обикновено кожните образования се намират около половите органи, покрай срамните устни на жената и члена при мъжете.
Молуските са малки белезникави топчета, цветът им е малко по-тъмен от този на кожата, а в центъра имат белезникаво образование. Добре е да се знае, че молуските се предават не само по полов път, но и при използване на общи хигиенни вещеи.
Кондиломите представляват брадавични образования, които ако не се лекуват нарастват значително. Освен около основата на половите органи те могат да са разположени по главичката на пениса при мъжете или във вътрешните полови органи при жените, ако забележите подобни образования е добре да спрете половия акти, защото кондиломите се причиняват от човешкия папилома вирус и могат да имат тежки последствия за здравето при жените.

Кръвни изследвания за вирусни полово предавани болести

Обикновено тези изследвания се правят три месеца след рисков полов акт или профилактично веднъж годишно. Изследванията на този вид полово предавани болести не се покрива от здравната каса и не вие е нужно направление от личния лекар, може да посетите всяка една здравна лаборатория и да поискате да си направите този вид изследване. Обикновено вървят пакетно и носят специални наименования като ТЕСТ СПКОЙСТВИЕ, ТЕСТ ПОЛОВА ГРИЖА и пр. цената на изследването варира между 45 и 70лв. в зависимост от ценоразписа на всяка отделна лаборатория.

За да се направи кръвно изследване за полово предавани болести се взема венозна кръв. Обикновено се пълнят два или три флакон, които остават в лабораторията за изследване. Времето за което излизат резултатите е около 3 дена.

Кръвните изследвания за полово предавани болести са индикатор за следните болести:
СПИН
ХЕПАТИТ C
ХЕПАТИТ B
ХЛАМИДИИ
СИФИЛИС

Разбира се по ваше желание може да бъдат добавени и изследвания за човешкия папилома вирус, което изследване обаче е доста по-скъпо.

Освен кръвни изследвания за полово предавани болести е добре да си направите и изследвания за бактериални и гъбични заболявания. При жените това се прави чрез цитонамазка, а при мажете чрез изследване на еякуланта.

Полово предавани болести

 

670
com_content.article
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
Изследвания за полово предавани болести4.00 от 5 от общо 1 гласували.