You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Здраве за жени и мъже

Кръводаряване – спаси човешки живот

12
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Кръводаряване – спаси човешки живот0 от 5 от общо 0 гласували.


kryvкръводаряването е хуманен акт за даряване на определено количество кръв с цел спасяването на човешки живот. През 18 век за първи се осъществява успешно кръводаряване като това е свързано с учения Уилям Харви и най-вече установения от него закон за кръвообращението.

Кръвните групи са четири А, Б, АБ и 0

Кръводаряване може да осъществи всеки човек на възраст от 18 до 65г, за да осъществи кръводаряване човека трябва да е в отлично здраве и дарената от него кръв да е чиста т.е. безопасна за пациентите, които имат нужда от нея. Кръводаряването може да се извършва 4,5 пъти годишно (календарна година), като интервала между две кръводарявания трябва да е минимум 2 календарни месеца. Количеството кръв, което може да се дари е до 450мл. кръв. В по-редки случай се прилага т.нар. кръводаряване в малки количества то може да се осъществява два пъти седмично като се взема по 160мл. кръв.

Затлъстяване в корема

7
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Затлъстяване в корема0 от 5 от общо 0 гласували.


zatlastqvaneЗатлъстяването е сериозен проблем появил се в средата на 20 век и се очаква да достигне своя бум през този век. Това налага запознаването на обществото с последиците, които води със себе си затлъстяването. Изследване направено от учени от университета в С. Каролина, установили, че най-опасни са затлъстяванията в коремната област. В същото време всеки човек знае, че почит всяка храна, която е в излишък и я консумираме се лепва именно в тази област, а свалянето на излишно натрупаните тлъстини в тази област е изключително трудна задача.

Страница 15 от 15