You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Здравословни храни

Салата от извара – полезния белтък

453
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Салата от извара – полезния белтък5.00 от 5 от общо 1 гласували.


izvaraИзварата е храна, която е много полезна за всеки един спортист, защото е изключително богата на белтъци и е с ниско съдържание на белтъци. В 100гр. нормалната извара се съдържат 18 грама белтъци и 0 грама мазнини. Въглехидратите са едва 2 грама, а калориите са само около 79. В днешно време обаче може да се закупи и извара, която е с още по-високи хранителни качества, когато се добави и суроватъчен протеин, но цената на тази извара е малко по-високо, но белтъците достигат до 22-24 гр. за 100гр. извара, което я прави най-доброто средство за подхранване на организма още повече при силни физически или психически натоварвания.

Храна богата на протеини

451
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Храна богата на протеини5.00 от 5 от общо 1 гласували.


hrani bogati na beltykКакто може би знаете протеините това са белтъци, а белтъците са основни градивни елементи на всяка една клетка. Поради, което се налага ежедневно с менюто си да си добавяме определено количество протеин. Особено важно значение има белтъка в диетата на хората занимаващи се активно със спорт и искащи да градят мускули. Набавянето на голямо количество протеин е добре и за хората искащи да отслабнат.

СЛИВИТЕ – ПОМАГАТ ПРИ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА

432
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
СЛИВИТЕ – ПОМАГАТ ПРИ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА5.00 от 5 от общо 1 гласували.


 

сини сливиСините сливи са класическо средство против запек През сезона в продължение на няколко дни е добре да хапвате колкото е възможно повече сини сливи. Най-лечебни са сортовете сини сливи, чиято костилка лесно се отделя. През останалото време на годината може да използвате сушени сини сливи, които също са много полезни за здравето.

Закуска за деца - идеи

423
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Закуска за деца - идеи5.00 от 5 от общо 1 гласували.


zakuskaВсеки човек знае, че най-важното ядене за деня това е закуската, колкото банално звучи толкова е и вярно. Сутрешната закуска зарежда организма с енергия необходима за целия ден. Освен това доказано е, че хората, които имат редовен хранителен режим включващ и закуска сутрин са по-слаби и с правилно телосложение. Тези хора по-трудно натрупват излишни мазнини и качват по-малко килограми.

Яжте риба за здраве и красота

421
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Яжте риба за здраве и красота5.00 от 5 от общо 1 гласували.


ribaРИБАТА ЗАПАЗВА СЪРЦЕТО МЛАДО.
РИБАТА ЗАПАЗВА МОЗЪКА МЛАД.
НА РИБАТА ИРЛАНДЦИТЕ ДЪЛЖАТ СВОЕТО ДЪЛГОЛЕТИЕ.

Люти чушки за здрав имунитет

418
com_content.category
(1 глас, оценка 2.00 от 5)
Люти чушки за здрав имунитет2.00 от 5 от общо 1 гласували.


люти чушкиПрез зимата се нуждаем от много витамини и силен имунитет. Един от лесните начини да го придобием е да похапваме люти чушки. Лютите чушки съдържат субстанцията капсацин, която им придава пикантен вкус с леко интензивна лютивина. Капсацинът е мощен инхибитор на субстанция Р, невропептид, свързан с редица възпалителни процеси в организма. Колкото са по люти чушките , толкова повече капсацин съдържат.

Ползи от ябълките

417
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Ползи от ябълките5.00 от 5 от общо 1 гласували.


qbylkaЯбълката е любим плод на малки и големи. Всеки обича през студените есенни и зимни дни да похапва ябълки с топъл червен цвят, есенно жълта кора или зелени ябълки. Ползите от консумацията на ябълки са безспорни. Ябълките са един от малкото есенни плодове, които могат да се съхранят до зимата и в нашата мила родина. Това я прави най-ценния източник на витамини. А както знаем витамините са здраве, сила и най-вече предпазват организма от простудни заболявания, помагат ни да се възстановим след вирусни инфекции и прочие.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ

412
com_content.category
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
КИСЕЛО ЗЕЛЕ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ3.00 от 5 от общо 1 гласували.


кисело зелеСилният имунитет ни е много необходим през зимата. Точно тогава ни е подръка киселото зеле. То е изключително здравословно.

Киселото зеле е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и на други хранителни вещества.

АЛОЕ ВЕРА – РАСТЕНИЕ ЧУДО

409
com_content.category
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
АЛОЕ ВЕРА – РАСТЕНИЕ ЧУДО1.00 от 5 от общо 1 гласували.


 

aloeАлое вера расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но принадлежи към семейството на лилиите.

 

Алое вера запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага.

Дюля вкусна и полезна

407
com_content.category
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
Дюля вкусна и полезна3.00 от 5 от общо 1 гласували.


diulqДюлите действат противовъзпалително и затягащо поради благоприятното съчетание на танин и пектин. Подходящи са за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб и дихателните пътища.

 

Същественото в целебните елементи на дюлята е съчетанието на танинови и слизести, пектинови вещества. Те оказват едновременно противовъзпалителен и щадящ ефект върху стомашната и чревната лигавица.

Страница 3 от 6