You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Здравословни храни

Червено цвекло в битката за здраве

394
com_content.category
(2 гласа, оценка 4.00 от 5)
Червено цвекло в битката за здраве4.00 от 5 от общо 2 гласували.


червено цвеклоЧервеното цвекло произхожда от средиземноморските страни, но с напредването на обществата днес червено цвекло се среща почти в цяла Европа, североизточна Азия и Америка. Причините този зеленчук да покори толкова много страни, а и сърцата на много хора преди всичко на жени е големите ползи, които човек извлича за здравето си консумирайки червено цвекло.

Туршия полезна или вредна

384
com_content.category
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
Туршия полезна или вредна3.00 от 5 от общо 1 гласували.


turshiqТуршията е традиционно българско ястие, което се похапва с удоволствие от малки и големи. Обикновено приготвянето на туршия става през последните летни месеци и тези месец от началото на есента. Консумацията на туршия обаче почти изцяло е съсредоточена през зимните месеци, когато говорим за здравословни туршии, трябва да се има в предвид, че за производството им не се използват консерванти дори и аспирин.

Мед - какво трябва да знаем за него

377
com_content.category
(3 гласа, оценка 4.33 от 5)
Мед - какво трябва да знаем за него4.33 от 5 от общо 3 гласували.


медМедът и пчелните продукти са известни от дълбока древност. Те имат широко приложение използват се в козметиката, в медицината, влизат и в състава на различни мехлеми, настойки, чайове от народната медицина.

Идват студени и мъгливи дни, а заедно с това и хремата , болките в гърлото, настинките.

 

Тогава на помощ идват бабините рецепти, в които участва чистия пчелен мед – чай с мед и лимон, мед с поръсена канела, мед с орехи и индрише…

Пчелен прашец - храна и лекарство

372
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Пчелен прашец - храна и лекарство5.00 от 5 от общо 1 гласували.


пчелен прашецПчелния прашец е интензивно търсен продукт цената му варира в доста широки граници в зависимост от качеството и чистотата на прашеца (дали са добавени други вещества към прашеца). Пчелния прашец е намерил мястото си сред много комерсиални производства в това число - хранителната, козметичната, производството на лекарства и други.

ПАТЛАДЖАНЪТ ЛЕКУВА

369
com_content.category
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
ПАТЛАДЖАНЪТ ЛЕКУВА1.00 от 5 от общо 1 гласували.


патладжанРазпространено е мнението, че патладжана не е особено полезен зеленчук.

 

Това е така донякъде Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по добре не яжте патладжан. Патладжаните съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР

368
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР0 от 5 от общо 0 гласували.


жлъчен мехурСлед отстраняване на жлъчния мехур се налага спазване на специален хранителен режим. Необходимо е оперираният да е запознат с особеностите и последствията от неспазването на диетата още преди да се подложи на операция.

ЯИЦАТА ЛЕКУВАТ

356
com_content.category
(2 гласа, оценка 4.00 от 5)
ЯИЦАТА ЛЕКУВАТ4.00 от 5 от общо 2 гласували.


qica-lekuvagЯйцата са основен хранителен продукт. От тях се приготвят вкусни торти, сладкиши, бъркани, пържени и разни други манджи…

 

Яйцата са включени и в много диети.

 

Яйчният жълтък съдържа половината от всички елементи, нужни на мозъка, нервната система и органите на тялото. Яйчният жълтък трябва да присъства всеки ден в менюто ви, ако искате да сте силни и здрави психически и физически. Яйчният жълтък трябва да се консумира сварен и самостоятелно, т.е да се яде например само сутрин без да се смесва с други храни.

Отслабване с кафе

350
com_content.category
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
Отслабване с кафе1.00 от 5 от общо 1 гласували.


отслабване с кафеКафето е една от най-използваните напитки от жените в България. Почти всяка втора дама започва деня си с чаша ароматно кафе. Но кафето не е само ободряваща напитка. Кафето се използва широко и в козметичната промишленост, много домашни маски за лице използват кафето като съставка и не на последно може да постигнете истински ефект на отслабване с кафе!

ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

347
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ5.00 от 5 от общо 1 гласували.


cheren drobЧерният дроб е важна част от човешкият организъм. На него е отредена много важна роля, а именно ролята на чистач.

 

Черният дроб е основен орган, които работи неуморно за отделяне на вредните вещества, хормони, както и мъртвите и увредени клетки от организма.

 

При свръхнатоварване черният дроб не може да отстрани всички непотребни вещества. Това води до храносмилателен дисбаланс, умора и отслабване на имунната система.

 

ХРАНАТА МОЖЕ ДА ПОМАГА ПРИ НЯКОИ БОЛЕСТИ

336
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ХРАНАТА МОЖЕ ДА ПОМАГА ПРИ НЯКОИ БОЛЕСТИ0 от 5 от общо 0 гласували.


hranaМного от заболяванията се дължат на неправилното и не балансираното хранене. Трябва да включваме в менюто си много плодове и зеленчуци. Те ни зареждат с много витамини и енергия. Някои храни действат и като лекарства и допринасят по бързо да се справим с някои болести. Други храни пък обостря заболяванията и трябва да ги избягваме при определени заболявания.

Страница 4 от 6