You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Здравословни храни

СУШЕНИТЕ СЛИВИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ОСТЕОПОРОЗА

335
com_content.category
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
СУШЕНИТЕ СЛИВИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ОСТЕОПОРОЗА5.00 от 5 от общо 2 гласували.


 

susheni-sliviОстеопорозата е заболяване на костната система . То се наблюдава повече при жените, като по често се среща при жени в менопауза.


Учените са открили просто природно средство в борбата с остеопорозата. Това са СУШЕНИТЕ СЛИВИ.

Отслабване със зехтин

334
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Отслабване със зехтин5.00 от 5 от общо 1 гласували.


zehtinВсички знаем, че колкото и красиво лице да имаме, ако тялото ни не е слабо няма как да хванем окото на мъжете. Останали са в миналото повечето от добрите черти днеска движеща сила в любовта е външната, а не вътрешната красота. Ако имате проблем с наднорменото тегло и търсите начин да постигнете ефективно отслабване, то един от възможните начини е с помощта на зехтин.

Хапвайте диня през лятото

322
com_content.category
(2 гласа, оценка 4.50 от 5)
Хапвайте диня през лятото4.50 от 5 от общо 2 гласували.


dinqПрез горещите летни дни няма нищо по приятно да похапваш студена диня. Динята или наричана още карпуз, любеница или бостан е любимия летен плод на мъже и жени на малки и големи.
Най-широко разпространения начин да се похапва диня е нарязана на парче, но ако си направите фреш от диня направо ще се природите в жегите.

ПРАСКОВАТА ВКУСНА И ПОЛЕЗНА

314
com_content.category
(2 гласа, оценка 4.00 от 5)
ПРАСКОВАТА ВКУСНА И ПОЛЕЗНА4.00 от 5 от общо 2 гласували.


praskovaОт плодовете на прасковата си набавяме витамините В1, В2, В9 , РР, С, Е и каротин. Прасковите са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций. Зрелите праскови изобилстват на пектини.

 

Сладките и сочни праскови са полезни при чернодробни и бъбречни заболявания, анемия, артрит, подагра. Препоръчват ги като диуритично средство при камъни в бъбреците. Прасковите съдействат за укрепване на организма.

Витамини и Белтъци в здравословното хранене

303
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Витамини и Белтъци в здравословното хранене5.00 от 5 от общо 1 гласували.


vitamini i beltyciГоляма част от хората у нас не са наясно със значението на протеините за здравето, показва проучване. Каква е ролята им и откъде да си ги набавим?

 

Важността на протеините е посочена още с названието им – от гръцки ‘’първи’’, ‘’стоя начело’’, което подчертава първостепенното им значение за храненето на човека. Белтъците са включени в структурата на всяка една клетка – на мускулите и на останалите тъкани, на кръвта и пр. Т.е. организмът на всеки един от нас е изграден основно от белтък. Всеки отделен човек има специфичен, уникален белтък, които зависи от генотипа и от съответния модел на хранене.

Рибата най-здравословната храна

295
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Рибата най-здравословната храна5.00 от 5 от общо 1 гласували.


ribaКогато говорим за здравословно хранене не може да изключим този дар от природата. За съжаление обаче малко хора обръщат внимание на здравословното хранене, но предвид икономическото състояние на българите това е нормално. Но има ли здравето цена? Страните в който има култ към здравето консумират поне 3 пъти рибе месо на ден. Един испанец изяжда около 41кг. рибе месо на година, един японец 62кг. а един французин 9,5кг. Къде са Българите? Ние сме далеч не едно от крайните места с консумация на месо от 5,5кг на година според официалните данни на ФАО.

РИБЕНОТО МАСЛО ЗА ЗДРАВЕ

246
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
РИБЕНОТО МАСЛО ЗА ЗДРАВЕ5.00 от 5 от общо 1 гласували.


ribeno-masloДнешното рибено масло съвсем не е такова, каквото си го представя вашата майка. По старите хора имат основание да си спомнят с неприятни усещания за него. Първо, преди 70 години масово го ‘’пробутваха’’ на децата и в детската градина, и в училище. И второ, тогава то наистина имаше неприятен дъх.

Полезни храни за кръвна група А

234
com_content.category
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
Полезни храни за кръвна група А4.00 от 5 от общо 1 гласували.


polezni-hraniРедица лекари и най-вече почти всички диетолози смятат, че има силна връзка между храната и кръвната група. Поради тази причина се изготвят и специални хранителни режими за всяка отделна кръвна група. Връзката между храната и кръвната група идва от един много интересен белтък носещ името лектинит. Този белтък е с растителен произход и като че ли животинския включително и човешкия организъм не харесват този белтък и по-голяма част около 95% се от

Калории в плодовете

227
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Калории в плодовете5.00 от 5 от общо 1 гласували.


plodoveКалории в плодовете

За да съставите правилно диетата си трябва да сте добре информирани в кой хранителен продукт колко калории се съдържа и на базата на тази информация може да подберете храните.

СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ – МИКС ОТ ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА

206
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ – МИКС ОТ ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА0 от 5 от общо 0 гласували.


plodove susheniушените плодове са един абсолютно натурален продукт, без оцветители, емулгатори, нитрати и изкуствени добавки. Практически това са същите плодове, но без вода. Разбира се, по време на сушенето част от витамините неизбежно се губят, но само част. В същото време ценните микроелементи като калции, натрий , магнезий, а така също и целулоза и пектин се запазват напълно. Затова сушените плодове са истински концентрат от полезни вещества. Например, само 50 г. сушени вишни могат да задоволят дневната нужда на организма от кобалт, витамин В6 и магнезий, а няколко сушени кайсии от калий и желязо.

Страница 5 от 6