You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Здравословни храни

Гроздето в храната

188
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Гроздето в храната0 от 5 от общо 0 гласували.


grozdeГроздето е един плод, който се отглежда по нашите земи от дълбока древност. Най-грубото разделение на гроздето се прави според цвета на зърната грозде и бива бяло грозде, което варира от жълтеникаво-зелено до светло зелено и черно грозде чиито цвят достига до лилаво-черно. Различават се видове грозде според това дали в зърното се съдържа или липсва семе. Друга подялба на гроздето става според предназначението му може да бъде десертно или за производство на вино.

Плодовете източник на здраве

166
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Плодовете източник на здраве0 от 5 от общо 0 гласували.


plodoveС развитието на медицината и напредването на знанията за здравословното хранене плодовете заемат едно от челните места и се подреждат в отделна голяма група с важно значение за човешкото здраве. Плодовете са богати на на вода, добър източник на витамини , а освен това са изключително бедни на енергия, което ги прави перфектни при прилагането на диети. Мазнини в плодовете не се наблюдават и са перфектни ако искате да свалите някое друго килце. Плодовете доставят на организма ни ценни органични киселини, влакна, минерални вещества както и фитохимикали, които са с антиоксидатно действие.

Здрави кости с пълноценна храна

164
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Здрави кости с пълноценна храна0 от 5 от общо 0 гласували.


kostiДокато човек е още млад не обръща голямо внимание на костите, но при счупване или при напредване на възрастта усеща, колко е важна здравината на костите за да се чувства човек добре. Често липсата на някои минерали води до отслабване на костната тъкан и до предразположение на тези хора към счупване. Особено опасно е при старите хора, при които костите може да счупят и при най-малкия натиск върху тях. За да не се стигне до тази ситуация яжте пълноценни и полезни храни.

Витамини как да си ги набавим с храната

163
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Витамини как да си ги набавим с храната0 от 5 от общо 0 гласували.


vitaminiЗа първи път понятието витамин се е появило през 1912г. и е благодарение на напредването на биохимията и експериментите на Казимир Функ. Първия витамин, който е бил изолиран е витамин Б1. За вашата обща култура е добре да знаете, че витамини са органични вещества чиято молекулна маса е ниска. Организма ни се нуждае от малки количества от тези органични вещества, но при недостига на витамини се наблюдава промяна в обмяната на веществата. Днеска са известни над 30 витамина, с голямо практично значение са:

Храни богати на витамин C

122
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Храни богати на витамин C0 от 5 от общо 0 гласували.


vitamin CL-аскорбинова киселина или по известен в бита като витамин C е един от най-важните витамини в организма на човек. Витамин C действа укрепващо на съдовете от кръвоносната система помага за развитието и възстановяването на органите и тъканите. При недостиг на витамин C се развиват няколко заболявания от които с най-висока честота на срещане е скорбут.

Морковите източник на витамин А

114
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Морковите източник на витамин А5.00 от 5 от общо 1 гласували.


morkoviМорковите се пренесени през 16 в. Родината на тези вкусни зеленчуци се смята континента Азия и още по точно района на днешен Афганистан. Интересен факт около историята на морковите е, че първоначално те не са били оранжеви. Естествените цветове на морковите, които са се срещали в природата са били бели, жълти, лилави, но не и оранжеви моркови. През 16 век холандски генетик успява за първи път да култивира ОРАНЖЕВИ моркови, които се превръщат в най-разпространения сорт моркови в днешни дни.

Черен шоколад

68
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Черен шоколад0 от 5 от общо 0 гласували.


cheren shokoladМного хора знаят, че яденето и прекаляването с шоколад е наистина вредно и опасно за здравето на човек. Това е доказан факт, когато говорим за обикновения шоколад и напълно погрешно ако говорим за натурален (черен) шоколад.

Белтъци - здравословно хранене

21
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Белтъци - здравословно хранене0 от 5 от общо 0 гласували.


beltaciПоемането на здравословна храна е едно от най-важните условия за здрав и силен организъм, но знаем ли всъщност кои храни са наистина полезни и кои наистина вредни. За полезни храни се считат тези, които осигуряват необходимите вещества за съществуването на човек и за изграждане на устойчиво и стабилно здраве.

От тази гледна точка най-важни за това са белтъците. Белтъците в организма имат изключително разнообразна и жизнено важна функция. Именно поради тази причина храните съдържащи голямо количество белтъци се приемат за изключително полезни. Такива храни са например рибе месо, бадеми, лешници, яйцето, бирена мая, соя и други. За да се разглежда една храна като белтъчно богата тя трябва да съдържа минимум 10% белтъци от общата и маса.

Страница 6 от 6