You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болести

Ендометриоза – причина за болезнена менструация

612
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Ендометриоза – причина за болезнена менструация5.00 от 5 от общо 1 гласували.


bolki pri menstraciqЕндометриоза – причина за болезнена менструация
Около половината от жените във фертилна възраст изпитва болка по-време на месечния си цикъл. Около 30% от тези жени имат изключително силна болка, която често ги кара да се свият на кълбо и да проронят сълзи. Една от възможните причини за силната и непоносима болка по-време на менструалния цикъл може да се дължи на заболяването ендометриоза.

Алергия видове и симптоми

608
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Алергия видове и симптоми 5.00 от 5 от общо 1 гласували.


алергииПо данни на СЗО всеки шести човек страда от алергия, това превръща този здравен проблем в един от най-важните в глобален мащаб. С влошаването на качеството на храните и намаляването стандарта на живот очакванията са през 2050 година всеки трети човек да страда от алергия.

Фарингит - болки в гърлото

603
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Фарингит - болки в гърлото5.00 от 5 от общо 1 гласували.


doktorПрез есента и с наближаването на зимата все повече хора се оплакват от болки и възпалено гърло. Това състояние медицинските работници обозначават като фарингит. Възпалението обикновено не се локализира само в гърлото то може да обхвани и други меки тъкани намиращи се в устната кухина като език (задната една трета), сливици и небцето. Чистия Фарингит засяга единствено гърлото и устната кухина, възпалението което се наблюдава в останалите отдели на горните дихателни пътища при човека се обозначават като назофарингит (това е нормалната настинка).

Анорексия симптоми и лечение

599
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Анорексия симптоми и лечение0 от 5 от общо 0 гласували.


анорексия симптоми и лечениеАнорексия нервоза е сериозно заболяване, което се наблюдава предимно при момичетата и много по-рядко при мъжете. От Анорексия се разболяват главно жени на възраст между 16 и 30 години. Основна характеристика на това заболяване е че то представлява хранително смущение предизвикано от психологически явления. Болните от анорексия нервоза момичета ограничават приема на храна и имат изкривено виждане за външния си вид в масовите случай те се приемат за дебели.

Алергия към домашен прах

597
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Алергия към домашен прах0 от 5 от общо 0 гласували.


domashen prahПо последни данни на световната здравна организация, броя на хората страдащи от различни видове алергии по света се увеличава. В България почти всеки трети гражданин има една или друга форма на алергия като една от най-често срещаните е алергията към домашен прах. Други често срещани видове алергии това е алергията към полен, домашни животни, непоносимост към лактоза и прочие.

Изваждане на зъб страшно или не толкова ?

590
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Изваждане на зъб страшно или не толкова ?0 от 5 от общо 0 гласували.


zybolekarСпоред изследвания направени в България почти всеки един младеж на възраст до 16 години има поне една пломба в устата си и на всеки младеж до 23 годишна възраст му е ваден поне един зъб. Честата на извадените зъби е най-висока в ромското малцинство и най-ниска сред българите. Това обаче е водещ проблем в устната хигиена и не бива да бъде подценяван.

Синузит видове и симптоми

581
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Синузит видове и симптоми5.00 от 5 от общо 1 гласували.


синузитСинузит е заболяване на лигавицата на синусите, които са локализирани в черепната кухина на човек. При възникване на синузит, каналите между синусите се запушват, а в самите кухини на синусите се натрупва секрет, което повишава напрежението вътре в синусите и води до появата на болки.

Астма може да се причини от вирусна инфекция

575
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Астма може да се причини от вирусна инфекция5.00 от 5 от общо 1 гласували.


astmaПроучване направено от учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг установиха, че изкарването на остра вирусна инфекция в рана детска възраст води до понижаване на имунната защита на детския организъм и в напреднала възраст това може да доведе до развитие на астма.

Лимфом - рак на кръвта същност и симптоми

571
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Лимфом - рак на кръвта същност и симптоми5.00 от 5 от общо 1 гласували.


rak na kryvtaЛимфом представлява най-често срещаната форма на рак на кръвта, освен това това е третия най-често срещан вид рак при децата. Честотата на срещане е голяма по данни на световната здравна организация болни от лимфом на кръвта са около един милион души на планетата като почти половината са жители на САЩ. Тревога представлява и прогресивността на появата на нови случай на лимфом, ежедневно се регистрират около 1000 нови случая на лимфом, а годишно от това заболяване умират около 200 000 души. В България честотата на това заболяване също не е много ниска, по експертна оценка ежегодно от лимфом се разболяват между 1000 и 1400 души.

Шарка симптоми

570
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Шарка симптоми5.00 от 5 от общо 1 гласували.


sharkaШарката представлява инфекциозно заболяване. От шарка боледуват предимно децата, след прекарването на шарка, организма изгражда имунна защита и при повторна поява на инфекциозните агенти на шарката, имунната система ги унищожава. Въпреки това около 7% от хората могат да изкарат за втори път през живота си шарка.

Страница 2 от 13