You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болести

Кашлица при деца

385
com_content.section
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
Кашлица при деца4.00 от 5 от общо 1 гласували.


кашлицаПричините за поява на кашлица както при децата така и при възрастни може да се дължи на две основни причини. Първата представлява рефлекторно действие на организма ни. Причинява се от наличието на дразнещи вещества в гърлото или другите дихателни пътища като този кашлица, цели премахването на тези неща от дихателната система. При грип и простудни заболявания част от кашлицата се дължи именно на наличието на излишна слуз.

ЛАРИНГИТ - ПРИЧИНА И ЛЕЧЕНИЕ

381
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ЛАРИНГИТ - ПРИЧИНА И ЛЕЧЕНИЕ0 от 5 от общо 0 гласували.


laringitЛарингита представлява възпаление на ларинкса с различна генеза. Във връзка с разположението на гласните връзки в него най-типичният белег за наличието на възпалителен процес е промяната в гласа.

 

Най-често причина за острия ларингит е вирусна инфекция – простуда или грип, по-рядко и други остри вирусни инфекциозни заболявания

СИМПТОМИ НА ЛЕВКЕМИЯ ПРИ ДЕЦАТА

379
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
СИМПТОМИ НА ЛЕВКЕМИЯ ПРИ ДЕЦАТА0 от 5 от общо 0 гласували.


levkemiqЛевкемията представлява тумори в кръвоносната тъкан. Често заболяването се нарича ‘’рак на кръвта’’ Ако това заболяване се открие по рано вече е възможно неговото лечение.

Трудно е обаче левкемията да се диагностицира в ранни етапи, тъй като симптомите които се получават са типични за други видове заболявания. И това може да ни подведе.

ТРОМБОЗА НА ВЕНИТЕ

376
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
ТРОМБОЗА НА ВЕНИТЕ1.00 от 5 от общо 1 гласували.


Тромбозата представлява запушване на вените с тромби.

tromboza na veniteЧесто с такива усложнения се сблъскват тези, които дълго време не са обръщали внимание на разширените вени / варикозата/.

 

Тромбозата може да се появи на повърхностните или на дълбоките вени.

 

Повърхностната тромбоза се появява със силно зачервяване, болезнени уплътнения по хода на вената /обикновено от вътрешната повърхност на глезена и бедрото/.

Дископатия

373
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
Дископатия1.00 от 5 от общо 1 гласували.


дископатияЕдин от най-често срещания здравословен проблем това е дископатията.

Дископатията представлява различна по степен и локализация увреждания на гръбначния стълб.

Дископатията обхваща хора от различни възрасти.

Лечение на язва

367
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Лечение на язва5.00 от 5 от общо 1 гласували.


qzvaПрез последните години заболяванята от язва зачестиха.

 

Оплакванията при язва са най-често от болка в горната част на корема близо до пъпа. Болката се появява на гладно, нощем, преди или след хранене.

 

Според разположението си язвената болест бива язвена болест на стомаха и язвена болест на дванадесетопръсника. При стомашна язва е характерна ранната болка след нахранване, а за язвата на дванадесетопръстника – късна болка след приема на храна, болка на гладно и нощна болка.

ГЛАВОБОЛИЕ

363
com_content.section
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
ГЛАВОБОЛИЕ5.00 от 5 от общо 3 гласували.


glavobolieЧесто ви боли глава! Това не е нещо фатално, обаче то нарушава работоспособността ви, влошава качеството на живот, води до страдания.

 

В почти всички случаи хората не обръщат особено внимание на главоболието и предпочитат да го лекуват сами, вземайки обезболяващо хапче, понякога хората увеличават дозата , а злоупотребата с тях води до ежедневно главоболие.

НАРУШЕНИЯ В РАБОТАТА НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

358
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
НАРУШЕНИЯ В РАБОТАТА НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА1.00 от 5 от общо 1 гласували.


stitovidna jlezaЩитовидната жлеза е разположена в предната част на шията пред гръкляна и горната част на трахеята. Тя тежи 20-40 грама. Има два дяла – ляв и десен. Макар и малка по размери щитовидната жлеза изпълнява в организма много важни функции.

 

В щитовидната жлеза от приетия с храната йод се изработват хормоните тироксин и трийодтипонин, които регулират метаболизма във всяка клетка и играят важна роля в почти всички физиологични функции, влияят върху растежа и развитието на човека.

ПОБЕЛЯВАНЕ, БОДЕЖИ И ИЗТРЪПВАНЕ НА ПРЪСТИТЕ

346
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
ПОБЕЛЯВАНЕ, БОДЕЖИ И ИЗТРЪПВАНЕ НА ПРЪСТИТЕ1.00 от 5 от общо 1 гласували.


ръцеПобеляването, бодежите и изтръпване на пръстите се причинява от смущения в кръвоносните съдове. При тези смущения кръвоносните съдове стават свръхчувствителни към студа и се свиват. Вследствие на това свиване те не доставят необходимото количество кръв в пръстите на крайниците. Нарушава се регулацията на кръвоснабдяване в крайните части на ръцете, което води до продължителен спазъм на малките артериални съдове на дланите и пръстите на ръцете. Засегнатите части побеляват. Наблюдават се бодежи и изтръпвания. От побеляване, бодежи и изтръпване на пръстите страдат предимно жените и то на възраст от 18 -34 годишна възраст.

При високо кръвно спорт и диета

340
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
При високо кръвно спорт и диета1.00 от 5 от общо 1 гласували.


високо кръвноХората с високо кръвно налягане обикновено приемат ежедневно няколко различни вида медикаменти с помощта на които да регулират кръвното си налягане. Тези лекарства въпреки и да не са признати те са живото поддържащи, защото ако приемат им спре човек рискува да му се повиши кръвното налягане, което може да доведе до нежелани последствия дори и смърт.

Страница 6 от 13